Kies je voor houtkorrels als kattenbakvulling, dan zitten hier een aantal voor- en nadelen aan. Ook is dit type vulling voor in de kattenbak niet voor elke kat geschikt. Wat buiten kijf staat is dat het een milieuvriendelijk optie is voor kattenbakkorrels. Wij vertellen je meer over houten kattenbakvulling.

1

Cat’s Best

 • Bestaande uit verfijnde actieve houtvezels, die vloeistoffen en geuren effectief opnemen en volledig inkapselen
 • Klonterend
 • Biologisch afbreekbaar
 • Stofvrije korrel

2

PeeWee

 • Gemaakt van het zaagsel van de Zweedse fijnspar
 • Biologisch afbreekbaar
 • Vrij van geurstoffen, bindmiddelen en andere chemicaliën

3

JC Pets

 • Unieke 100% zelf-afbrekende samenstelling
 • Verrijkt met maskerende dennengeur
 • Stofvrije korrel

Is houten kattenbakvulling geschikt voor mijn kat?

Houten kattengrit is niet voor elke kat geschikt. Zo stimuleert het niet de zindelijkheid, waardoor je het beter niet kunt gebruiken wanneer je een kitten in huis hebt. Ook is het verstandig om voor een ander type kattenbakvulling voor jouw zelfreinigende kattenbak te kiezen wanneer je een oudere kat hebt. De houten vulling zorgt namelijk voor weinig stabiliteit, wat onhandig en onplezierig kan zijn voor een kat op leeftijd.

Kortom, houten kattenbakvulling kent een aantal voordelen en nadelen. Het is dus ook goed om deze in het achterhoofd te houden bij de aanschaf van de juiste kattenbakvulling voor jouw kat. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen

 • Het is een milieuvriendelijke keuze. Ze zijn natuurlijk geproduceerd en biologisch afbreekbaar
 • Je hebt geen last van kattengrind door het huis
 • Het is stofvrij
 • Zero waste, geen plastic afval

Nadelen

 • Het kan lastig zijn om de plas uit de kattenbak te scheppen. Doordat het hout verkruimelt kan er veel urine in de kattenbak achterblijven, wat niet alleen onhygiënisch is maar ook kan zorgen voor nare geurtjes
 • Het heeft een negatieve impact op de zindelijkheid. Aangezien de houten vulling hard kan aanvoelen aan de poten van de kat, zal deze ook niet prettig kunnen graven. Daarnaast zorgt het voor weinig stabiliteit. Dit zijn factoren die zindelijkheid in de weg kunnen zitten
 • Niet zuinig

Het maken van de juiste keuze

Bij het kiezen van de juiste houten kattenbakvulling voor jouw kat zijn er verschillende factoren om te overwegen:

 1. Type hout
  Er zijn verschillende soorten houten kattenbakvullingen op de markt, zoals dennen, sparren, en berken. Sommige katten kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde houtsoorten, dus het is belangrijk om te observeren hoe jouw kat reageert op een bepaald type houten kattenbakvulling.
 2. Stofvrijheid
  Overweeg een stofvrije houten kattenbakvulling als je kat gevoelig is voor stof of als je stof in je huis wilt minimaliseren.
 3. Geurcontrole
  Controleer of de houten kattenbakvulling natuurlijke geurcontrole biedt. Sommige merken voegen natuurlijke geuren toe aan de korrels om nare luchtjes te neutraliseren.
 4. Absorptievermogen
  Kijk naar de beschrijvingen van verschillende houten kattenbakvullingen om te zien hoe goed ze vocht absorberen. Een goede absorptie zorgt ervoor dat de kattenbak langer fris blijft en helpt geurtjes te verminderen.
 5. Milieuvriendelijkheid
  Als milieuvriendelijkheid belangrijk voor je is, zoek dan naar houten kattenbakvullingen die gemaakt zijn van duurzame, natuurlijke materialen zonder schadelijke chemicaliën.
 6. Allergieën en gevoeligheden
  Sommige katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde houtsoorten of andere materialen in houten kattenbakvulling. Als je merkt dat je kat ongewone reacties vertoont na het gebruik van een bepaald type kattenbakvulling, overweeg dan om over te stappen naar een andere variant die beter bij je kat past.
 7. Leeftijd van je kat
  Kittens en oudere katten kunnen specifieke behoeften hebben als het gaat om kattenbakvulling. Zorg ervoor dat de gekozen houten kattenbakvulling geschikt is voor de leeftijd van je kat.

Een alternatief voor houten kattenbakvulling

Ben je op zoek naar een alternatief voor houten kattenbakvulling en is voor jou voornamelijk het milieuvriendelijke aspect van belang, dan zou zand of tuinaarde een alternatief kunnen zijn. Voornamelijk kattenzand is zachter voor de pootjes. Hou er wel rekening mee dat dit niet altijd de opties zijn welke de meeste geuren maskeren.

“Ik heb onlangs besloten om over te stappen naar een meer natuurlijke kattenbakvulling en heb de Peewee houten kattenbakvulling uitgeprobeerd. Ik moet zeggen dat ik meer dan tevreden ben met mijn keuze. Wat me het meest opviel, was de uitstekende absorptiecapaciteit van de houten korrels. Ze hielden het vocht effectief vast en voorkwamen dat de bodem van de kattenbak een vieze, modderige puinhoop werd. Dit maakte het schoonmaken van de kattenbak veel gemakkelijker en het bespaarde me tijd en moeite. Al met al ben ik enorm tevreden met de Peewee houten kattenbakvulling. Het heeft alle vakjes aangevinkt – het is geurvrij, stofarm, sterk absorberend en milieuvriendelijk. Mijn kat lijkt het ook te waarderen, omdat hij zonder aarzeling zijn nieuwe kattenbak accepteerde. Ik kan het ten zeerste aanbevelen aan alle katteneigenaren die op zoek zijn naar een hoogwaardige en natuurlijke kattenbakvulling. Peewee heeft een blijvende indruk achtergelaten en ik zal zeker trouw blijven aan dit merk”.
Anne – baasje van Erik

Diverse merken houten kattenbakvulling

Cat’s Best Original 
Houten kattenbakvulling van dit merk is licht van gewicht, klontvormend, voelt zacht aan voor de pootjes, is stofvrij en eenvoudig te reinigen. De korrels zijn gemaakt uit sparren en dennen en hierdoor biologisch afbreekbaar.

Peewee
Houtkorrels van Peewee zijn vrij van chemicaliën en geurstoffen, maskeren de geur en nemen flink wat vocht op. Ze zijn daarnaast ook biologisch afbreekbaar en houden de zelfreinigende kattenbak voor langere tijd fris.

Happy Home Natural Wood
Houtkorrels van Happy Home Natural Wood zijn niet-klontvormend, zeer grof en kennen een hoge mate van absorptie. Als baasje ruik je een frisse houtgeur en de korrels kunnen na het verschonen in de GFT container. 

Easypets

 • FSC gecertificeerd
 • Stuifvrij
 • Milieuvriendelijk
 • Met een frisse natuurlijke dennegeur die nare geurtjes neutraliseerd

Cat’s Best

 • Gemaakt van natuurlijke plantenvezels
 • Geen kunstmatige- en chemische toevoegingen
 • Volledig composteerbaar

Happy Home

 • Niet-klonterende, zeer grove korrels gemaakt van geperste houtvezels
 • Milieuvriendelijk en zijn composteerbaar
 • Hoog vocht absorptievermorgen

CosyCat

 • 100% natuurlijke biologische kattenbakvulling
 • PEFC keurmerk
 • Antibacterieel
 • Zeer hoog absorptievermogen

Woody Cat

 • Gemaakt van puur natuurlijke houtvezel, dus biologisch afbreekbaar
 • Groot absorberend vermogen
 • Licht in gewicht
 • Plakt nauwelijks aan vacht en poten

Het onderhoud van houten kattenbakvulling

Wil je de houten kattenbakvulling op de juiste manier onderhouden, dan hebben wij een aantal tips voor je.

 1. Dagelijks schoonmaken
  Hoewel houten kattenbakvulling geuren en vocht effectief kan absorberen, is het belangrijk om dagelijks de uitwerpselen en klonten te verwijderen. Het is ook goed om de kattenbak dagelijks voorzichtig om te roeren om de korrels te herverdelen en de absorptie te verbeteren.
 2. Volledig verschonen
  Omdat houten kattenbakvulling niet klontvormend is, is het nodig om de hele kattenbakvulling regelmatig volledig te verschonen. Dit helpt om opgehoopt vocht en geuren te verwijderen en zorgt voor een frisse omgeving voor je kat.
 3. Voeg geleidelijk nieuwe korrels toe
  Wanneer je de kattenbak volledig verschoont, is het een goed idee om geleidelijk nieuwe korrels toe te voegen aan de oude vulling. Dit helpt je kat te wennen aan eventuele veranderingen en voorkomt dat de kattenbak plotseling een andere textuur heeft.

Veelgestelde vragen

Houten kattenbakvulling heeft uitstekende absorberende eigenschappen. Het houtmateriaal absorbeert vocht en geuren, waardoor het kattenbakgebied fris blijft en geurtjes worden verminderd. De gebruikte houtkorrels of snippers kunnen worden weggegooid en vervangen nadat ze verzadigd zijn.

Ja, over het algemeen wordt houten kattenbakvulling als veilig beschouwd voor katten. Het is een natuurlijk materiaal zonder schadelijke chemicaliën. Sommige katten kunnen echter gevoeliger zijn voor bepaalde houtsoorten, dus let goed op het gedrag van je kat en schakel indien nodig over op een andere vulling.

Er zijn verschillende houtsoorten die worden gebruikt voor kattenbakvulling, zoals dennen, sparren, en berken. Deze houtsoorten hebben vaak natuurlijke geuren die helpen om nare luchtjes te neutraliseren.

Over het algemeen produceert houten kattenbakvulling minder stof in vergelijking met kleikorrels. Het kan echter nog steeds een kleine hoeveelheid stof produceren wanneer de korrels worden verstoord tijdens het gebruik. Als je een kat hebt met ademhalingsproblemen, is het raadzaam om een stofvrije optie te kiezen of de kattenbakvulling regelmatig te verschonen om stofvorming te minimaliseren.

De frequentie van het vervangen van de kattenbakvulling hangt af van hoeveel katten je hebt en hoe vaak ze de bak gebruiken. Over het algemeen wordt aanbevolen om de kattenbakvulling minstens één keer per week volledig te verschonen. Tussendoor kun je de gebruikte plekken dagelijks verwijderen en nieuwe houtkorrels toevoegen.

Nee, het wordt niet aanbevolen om houten kattenbakvulling door het toilet te spoelen. De houtkorrels kunnen opzwellen en verstoppingen veroorzaken in het sanitair of de riolering. Het is het beste om de gebruikte kattenbakvulling te deponeren in een vuilniszak en deze weg te gooien bij het reguliere huisvuil.

Houten kattenbakvulling wordt vaak beschouwd als een milieuvriendelijkere optie dan traditionele kleikorrels, omdat het gemaakt is van natuurlijke, hernieuwbare materialen. Sommige merken bieden zelfs biologisch afbreekbare opties, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd.

Ja, houten kattenbakvulling staat bekend om zijn natuurlijke geurcontrole. Het houtmateriaal absorbeert vocht en geuren, waardoor de verspreiding van nare luchtjes wordt verminderd. Sommige merken voegen natuurlijke geuren toe aan de korrels om nog betere geurcontrole te bieden.

Over het algemeen reageren de meeste katten goed op houten kattenbakvulling. Er zijn echter altijd individuele verschillen, en sommige katten kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde materialen. Als je merkt dat je kat ongewoon gedrag vertoont of ongemakken ervaart bij het gebruik van houten kattenbakvulling, overweeg dan om over te stappen op een andere vulling die beter bij je kat past.