Kies je voor houtkorrels als kattenbakvulling, dan zitten hier een aantal voor- en nadelen aan. Ook is dit type vulling voor in de kattenbak niet voor elke kat geschikt. Wat buiten kijf staat is dat het een milieuvriendelijk optie is voor kattenbakkorrels. Wij vertellen je meer over houten kattenbakvulling.

De voordelen van houten kattenbakvulling

Het vullen van jouw zelfreinigende kattenbak met houten kattenbakvulling kent een aantal voordelen:

  • Het is een milieuvriendelijke keuze. Ze zijn natuurlijk geproduceerd en biologisch afbreekbaar
  • Je hebt geen last van kattengrind door het huis
  • Het is stofvrij

De nadelen van houten kattenbakvulling

Helaas zitten er ook redelijk wat nadelen aan het gebruik van houten kattenbakvulling:

  • Het kan lastig zijn om de plas uit de kattenbak te scheppen. Doordat het hout verkruimelt kan er veel urine in de kattenbak achterblijven, wat niet alleen onhygiënisch is maar ook kan zorgen voor nare geurtjes
  • Het heeft een negatieve impact op de zindelijkheid. Aangezien de houten vulling hard kan aanvoelen aan de poten van de kat, zal deze ook niet prettig kunnen graven. Daarnaast zorgt het voor weinig stabiliteit. Dit zijn factoren die zindelijkheid in de weg kunnen zitten
  • Een niet zuinige optie

Is houten kattenbakvulling geschikt voor mijn kat?

Houten kattengrit is niet voor elke kat geschikt. Zo stimuleert het niet de zindelijkheid, waardoor je het beter niet kunt gebruiken wanneer je een kitten in huis hebt. Ook is het verstandig om voor een ander type kattenbakvulling voor jouw zelfreinigende kattenbak te kiezen wanneer je een oudere kat hebt. De houten vulling zorgt namelijk voor weinig stabiliteit, wat onhandig en onplezierig kan zijn voor een kat op leeftijd.

Een alternatief voor houten kattenbakvulling

Ben je op zoek naar een alternatief voor houten kattenbakvulling en is voor jou voornamelijk het milieuvriendelijke aspect van belang, dan zouden zand of tuinaarde een alternatief kunnen zijn. Voornamelijk kattenzand is zachter voor de pootjes. Hou er wel rekening mee dat dit niet altijd de opties zijn welke de meeste geuren maskeren.

Diverse merken houten kattenbakvulling

Cat’s Best Original 
Houten kattenbakvulling van dit merk is licht van gewicht, klontvormend, voelt zacht aan voor de pootjes, is stofvrij en eenvoudig te reinigen. De korrels zijn gemaakt uit sparren en dennen en hierdoor biologisch afbreekbaar.

Peewee
Houtkorrels van Peewee zijn vrij van chemicaliën en geurstoffen, maskeren de geur en nemen flink wat vocht op. Ze zijn daarnaast ook biologisch afbreekbaar en houden de zelfreinigende kattenbak voor langere tijd fris.

Happy Home Natural Wood
Houtkorrels van Happy Home Natural Wood zijn niet-klontvormend, zeer grof en kennen een hoge mate van absorptie. Als baasje ruik je een frisse houtgeur en de korrels kunnen na het verschonen in de GFT container.