De klonten die ontstaan bij klontvormende kattenbakvulling ontstaat voornamelijk door het materiaal betonit (klei). Wanneer betonit in aanraking komt met vloeistof dan wordt het een vaste massa. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de ontlasting van de kat uit de kattenbak te halen. Naast het feit dat het hygienisch is, zorgt het er ook voor dat de nare geurtjes worden onttrokken. Het is wel van belang om dagelijks de klontjes uit de kattenbak te halen zodat je kat zich prettig voelt om zijn behoefte te doen. Er zijn verschillende soorten en merken beschikbaar. Denk hierbij aan extra fijn korrelig, een kattenbakvulling met een lekker geurtje en kattenbakvulling op basis van natuurlijke materialen.

De voordelen van klontvormende kattenbakvulling

Het grote voordeel van klontvormend kattenbakvulling is dat de ontlasting een klont vormt en daardoor gemakkelijk met een schepje uit de kattenbak gehaald kan worden. Het elke keer verversen van het kattengrit is hierdoor niet noodzakelijk. Wel is het goed om de kattenbakvulling regelmatig te verversen zodat je kat in een schone bak zijn behoeften kan doen.

Het is goed om te weten dat 1 liter klontvormende kattenbakvulling tot wel zelfs 3 liter urine kan absorberen. Het is door de tijd zo ontwikkeld dat je weken tot maanden vooruit kan met klontvormende kattenbakvulling. 

Er zijn verschillende soorten klonterend kattenbakvulling beschikbaar. Welke het beste geschikt is voor jou kat, lees je hieronder.

Welk klontvormende kattenbakvulling is geschikt voor mijn kat?

Elke kat is verschillend, het is daarom van belang om te weten waar je kat wel en niet van houdt. Wanneer je kat snel last kan krijgen met zijn luchtwegen door het stof wat klontvormige kattenbakvulling voor kan zorgen, dan is een kattenbakvulling op basis van natuurlijk materiaal aan te bevelen.

Het is ook goed om kattenbakgrit te kiezen die geschikt is voor jouw kattenbak. Niet elke kattenbakvulling is geschikt voor elk soort automatische kattenbak. In de meeste gevallen ligt de voorkeur op extra fijne kattenbakvulling omdat dat wat makkelijker door de zeef kan gaan.

Zoals je leest zijn er veel verschillende soorten klontvormende kattenbakvullingen. En daarin kun je ook nog een keuze maken binnen verschillende merken. Hieronder een aantal merken die we willen uitlichten.

Diverse merken klontvormende kattenbakvulling

Biokat’s micro classic
Een goedkope klontvormende kattenbakvulling is die van Biokat’s micro classic. De effectiviteit van de opname van urine is zeer hoog. Ook het wegnemen van nare geurtjes kan met Biokat’s micro classic. Het is een stukje goedkoper dan de merken hieronder omdat hier geen extra geurtjes aan zijn toegevoegd.

De Golden Grey Master
De Golden Grey Master is een kattenbakvulling die populair is. De reden daarvoor is dat het product zo is ontwikkeld dat het hoogste absorptiepercentage kent, 380%. De geurmaskering is bij Golden Grey Master goed. Daarnaast heeft het vanzich zelf al aantrekkelijke geur waardoor visite al snel zal zeggen: “Wat ruikt het hier lekker!”.