De klonten die ontstaan bij klontvormende kattenbakvulling ontstaat voornamelijk door het materiaal betonit (klei). Wanneer betonit in aanraking komt met vloeistof dan wordt het een vaste massa. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de ontlasting van de kat uit de kattenbak te halen. Naast het feit dat het hygienisch is, zorgt het er ook voor dat de nare geurtjes worden onttrokken. Het is wel van belang om dagelijks de klontjes uit de kattenbak te halen zodat je kat zich prettig voelt om zijn behoefte te doen. Er zijn verschillende soorten en merken beschikbaar. Denk hierbij aan extra fijn korrelig, een kattenbakvulling met een lekker geurtje en kattenbakvulling op basis van natuurlijke materialen. Wij delen onze top 3 beste klontvormende kattenbakvulling met je.

1

Biokat’s

 • Een extra fijnkorrelige klontvormende kattenbakvulling
 • Vrij van parfum
 • Zeer hoog absorptievermogen

2

Golden Grey

 • Extreem snelle en stevige klontvorming
 • Met een zachte babypoeder geur
 • Geen stofontwikkeling

3

Biokat’s

 • Bevat zuiver natuurlijke actieve kool, die zorgt voor een uiterst effectieve geurbinding, en aloë vera als mild verzorgend element
 • Vormen zeer platte klonten

De voordelen en nadelen van klontvormende kattenbakvulling

Het grote voordeel van klontvormend kattenbakvulling is dat de ontlasting een klont vormt en daardoor gemakkelijk met een schepje uit de kattenbak gehaald kan worden. Het elke keer verversen van het kattengrit is hierdoor niet noodzakelijk. Wel is het goed om de kattenbakvulling regelmatig te verversen zodat je kat in een schone bak zijn behoeften kan doen. Het is goed om te weten dat 1 liter klontvormende kattenbakvulling tot 3 liter urine kan absorberen. Het is door de tijd zo ontwikkeld dat je weken tot maanden vooruit kunt met klontvormende kattenbakvulling. 

Uiteraard kent klontvormende kattenbakvulling ook een aantal nadelen. Hieronder vind je alles overzichtelijk op een rijtje.

Voordelen

 • Klontvormende kattenbakvulling is meestal effectiever in het verminderen van geuren dan niet-klontvormende varianten
 • Het maakt het verwijderen van uitwerpselen en urineklonten gemakkelijker
 • Omdat je alleen de klonten verwijdert, gaat klontvormende kattenbakvulling vaak langer mee dan niet-klontvormende versies

Nadelen

 • Sommige klontvormende kattenbakvullingen kunnen stoffiger zijn dan andere soorten
 • Klontvormende kattenbakvulling kan gevaarlijk zijn als de kat het oplikt of inslikt, vooral bij kittens
 • Sommige klontvormende kattenbakvullingen zijn gebaseerd op bentoniet, een natuurlijke klei. Het winnen van bentoniet kan een negatieve impact hebben op het milieu en het afval van klontvormende kattenbakvulling is niet biologisch afbreekbaar
 • Klontvormende kattenbakvulling kan zich aan de vacht van de kat hechten, vooral als deze langharig is

Welk klontvormende kattenbakvulling is geschikt voor mijn kat?

Elke kat is verschillend. Het is daarom van belang om te weten waar je kat wel en niet van houdt. Wanneer je kat bijvoorbeeld snel last kan krijgen van zijn luchtwegen door het stof waar klontvormige kattenbakvulling voor kan zorgen, dan is een kattenbakvulling op basis van natuurlijk materiaal aan te bevelen.

Naast het afstemmen van de kattenbakvulling op de kat zelf, is het ook goed om kattenbakgrit te kiezen welke geschikt is voor jouw kattenbak. Niet elke kattenbakvulling is namelijk geschikt voor elk type automatische kattenbak. Zo kan extra fijne kattenbakvulling de voorkeur krijgen, gezien het feit dat deze wat makkelijker door de zeef gaat.

Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste klontvormende kattenbakvulling voor jouw kat.

 1. Geurvoorkeur van je kat
  Sommige katten hebben mogelijk een voorkeur voor een bepaalde geur van kattenbakvulling, terwijl anderen gevoelig kunnen zijn voor sterke geuren. Probeer verschillende merken met diverse geuren om te zien welke je kat verkiest.
 2. Klontvormend vermogen
  Controleer de verpakking of de productbeschrijving om te zien hoe goed de kattenbakvulling klonten vormt rond de urine van je kat. Goed klontvormend vermogen maakt het makkelijker om de kattenbak regelmatig schoon te maken en de verspreiding van geurtjes te minimaliseren.
 3. Stofvrijheid
  Als je kat gevoelig is voor stof of ademhalingsproblemen heeft, zoek dan naar een stofarme of stofvrije kattenbakvulling. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit in huis en het comfort van je kat.
 4. Milieuvriendelijkheid
  Als milieubewuste consument wil je misschien kiezen voor een klontvormende kattenbakvulling die biologisch afbreekbaar is of gemaakt is van duurzame materialen.
 5. Allergieën en gevoeligheden
  Sommige katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde materialen in kattenbakvulling, zoals maïs of tarwe. Als je merkt dat je kat ongewoon gedrag vertoont na het gebruik van een bepaald type kattenbakvulling, overweeg dan om over te stappen naar een andere variant.
 6. Leeftijd van je kat
  Kittens en oudere katten kunnen specifieke behoeften hebben als het gaat om kattenbakvulling. Zorg ervoor dat de gekozen kattenbakvulling geschikt is voor de leeftijd van je kat.
 7. Budget
  Overweeg je budget bij het kiezen van kattenbakvulling. Er zijn verschillende opties beschikbaar in verschillende prijsklassen.

Het kan nuttig zijn om kleine hoeveelheden van verschillende klontvormende kattenbakvullingen uit te proberen om te zien welke het beste werkt voor jouw kat. Let op hoe je kat reageert en observeer zijn gedrag bij het gebruik van de verschillende vullingen. Uiteindelijk is het vinden van de juiste kattenbakvulling voor jouw kat een kwestie van uitproberen en ontdekken wat het beste werkt voor zowel jou als je geliefde huisdier.

“Biokat’s klontvormende kattenbakvulling heeft mijn kat en mijzelf overtuigd. Het klontvormende vermogen, de geurcontrole en het stofarme karakter maken het tot een uitstekende keuze. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige kattenbakvulling die aan alle verwachtingen voldoet, dan is Biokat’s zeker een aanrader. Het heeft mijn verwachtingen in ieder geval 100% overtroffen!”
Marieke – baasje van Beer

Diverse merken klontvormende kattenbakvulling

Zoals je leest zijn er veel verschillende soorten klontvormende kattenbakvullingen. Hierin kun je ook nog een keuze maken tussen verschillende merken. Wij lichten er een aantal uit.

Biokat’s micro classic
Een goedkope klontvormende kattenbakvulling is die van Biokat’s micro classic. De effectiviteit van de opname van urine is zeer hoog. Ook het wegnemen van nare geurtjes kan met Biokat’s micro classic. Het is een stukje goedkoper dan de merken hieronder omdat hier geen extra geurtjes aan zijn toegevoegd.

De Golden Grey Master
De Golden Grey Master is een kattenbakvulling die populair is. De reden daarvoor is dat het product zo is ontwikkeld dat het hoogste absorptiepercentage kent, 380%. De geurmaskering is bij Golden Grey Master goed. Daarnaast heeft het vanzich zelf al aantrekkelijke geur waardoor visite al snel zal zeggen: “Wat ruikt het hier lekker!”.

Almo Nature

 • Neutraliseert direct de verspreiding van nare geurtjes
 • Innovatief en milieuvriendelijk
 • 100% biologisch afbreekbaar

Cosycat

 • 100% natuurlijke biologische kattenbakvulling
 • Duurzaam product met een PEFC keurmerk
 • Neutrale geur

Catsan

 • Kattenbakvulling van 100% natuurlijke klei
 • Bevat geen parfum
 • Snelle en compacte klontvorming

Tommie the Cat

 • Ultra klontvormend
 • Gaat 5x zo lang mee als normale kattenbakvulling
 • 100% stofvrij
 • Babypoeder geur

Sanicat

 • 100% natuurlijke kattenbakvulling op basis van maïs
 • Hoge absorptiecapaciteit (340%)
 • Heeft een natuurlijk antibacterieel effect dankzij de Fen-Oyl-formule

Het gebruik van klontvormende kattenbakvulling

Het gebruik van klontvormende kattenbakvulling is eenvoudig, maar het is ondanks dit gegeven belangrijk om een paar stappen te volgen die ervoor zorgen dat het goed werkt en het comfort van je kat wordt gewaarborgd. Wij lichten deze stappen hieronder toe om klontvormende kattenbakvulling op de juiste manier te gebruiken.

 1. Zorg voor een schone kattenbak
  Voor het toevoegen van nieuwe klontvormende kattenbakvulling, moet je ervoor zorgen dat de kattenbak schoon en leeg is. Verwijder alle oude klonten en gebruikte kattenbakvulling. Maak de kattenbak schoon met milde zeep en water om bacteriën en geurtjes te verwijderen.
 2. Vul de kattenbak met een laagje klontvormende kattenbakvulling
  Voeg een laagje klontvormende kattenbakvulling toe aan de kattenbak. De laag moet ongeveer 5 tot 7 centimeter dik zijn. Dit zorgt ervoor dat er voldoende kattenbakvulling is om klonten te vormen en geuren te absorberen.
 3. Laat je kat wennen aan de nieuwe vulling
  Als je een nieuwe soort klontvormende kattenbakvulling gebruikt, laat je kat dan wennen aan de verandering. Sommige katten zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving, dus geef ze wat tijd om aan de nieuwe kattenbakvulling te wennen.
 4. Dagelijks klonten verwijderen
  Een van de voordelen van klontvormende kattenbakvulling is dat je alleen de gevormde klonten hoeft te verwijderen en niet de hele inhoud van de kattenbak hoeft te verversen. Gebruik een schepje om de klonten van urine en ontlasting eruit te scheppen en gooi ze weg in een afvalbak.
 5. Regelmatig bijvullen
  Controleer regelmatig het niveau van de kattenbakvulling en vul indien nodig bij. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende kattenbakvulling is om klonten te kunnen vormen en geuren te kunnen absorberen.
 6. Volledige vervanging en schoonmaak
  Afhankelijk van de instructies op de verpakking van de kattenbakvulling, moet je de volledige inhoud van de kattenbak periodiek vervangen en de kattenbak grondig schoonmaken. Dit helpt om bacteriën en geurtjes te verwijderen en zorgt voor een frisse omgeving voor je kat.
 7. Let op eventuele reacties van je kat
  Houd het gedrag en de reacties van je kat in de gaten bij het gebruik van klontvormende kattenbakvulling. Sommige katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde materialen of geuren. Als je merkt dat je kat ongewoon gedrag vertoont, probeer dan een andere variant van kattenbakvulling.

Veelgestelde vragen

Over het algemeen is klontvormende kattenbakvulling veilig voor de meeste katten. De korrels zijn niet giftig en veroorzaken geen schade als de kat ermee in aanraking komt. Het probleem kan zich echter voordoen als de kat de kattenbakvulling oplikt of inslikt, vooral bij kittens. Het inslikken van klontvormende kattenbakvulling kan leiden tot darmverstoppingen. Het is essentieel om de kattenbak schoon te houden en de kat te monitoren om te voorkomen dat ze de klonten opeet.

De frequentie van het verschonen hangt af van het aantal katten dat de kattenbak gebruikt en de persoonlijke voorkeuren van de eigenaar. Over het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks de klonten van urine en uitwerpselen te verwijderen. Daarnaast moet je de kattenbak volledig verschonen en de oude kattenbakvulling vervangen door nieuwe, schoongemaakte vulling, afhankelijk van de aanwijzingen van de fabrikant en de geur en hygiëne van de kattenbak.

Niet alle klontvormende kattenbakvullingen zijn volledig stofvrij. Sommige varianten kunnen enige stofproductie hebben, terwijl andere merken specifiek worden gemaakt om stofvrij te zijn. Het is belangrijk om de productinformatie op de verpakking te lezen of de klontvormende kattenbakvulling te kiezen die is gemarkeerd als “stofvrij” als je je zorgen maakt over stofallergieën of ademhalingsproblemen.

Traditionele klontvormende kattenbakvullingen op basis van bentonietklei zijn niet biologisch afbreekbaar en kunnen een negatieve impact hebben op het milieu. Er zijn echter milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar, zoals kattenbakvullingen op basis van natuurlijke plantaardige materialen of silica-gelkristallen. Deze opties zijn vaak biologisch afbreekbaar en hebben een lagere milieubelasting. Het is aan te raden om milieuvriendelijke opties te overwegen als je bezorgd bent over de impact op het milieu.