Niet-klontvormende kattenbakvulling wordt gemaakt van hout of sepioliet klei en staat erom bekend dat het niet klontert zodra het in aanraking komt met vocht. Het valt juist uit elkaar. Op deze manier neemt het zowel het vocht als de geur op. Wat zijn precies de voordelen en nadelen van dit type kattenbakvulling voor jouw zelfreinigende kattenbak en voor welk type kat is deze het meest geschikt?

1

Catsan

 • Bestaat uit fijne poreuze mineraalkorrels van kwartszand en kalk die vocht absorberen als een spons
 • 3x effectiever in voorkomen van geuren
 • 100% natuurlijk materiaal

2

Happy Home

 • Bestaat uit niet-klonterende, zeer grove korrels gemaakt van geperste houtvezels
 • Kent een hoog vocht absorptievermorgen
 • Volkomen milieuvriendelijk en composteerbaar

3

Linda Spaans

 • Traditionele kattenbakvulling van absorberende sepioliet klei
 • Anti-slip
 • Geen geur toegevoegd

Niet geschikt voor gevoelige en allergische katten

In tegenstelling tot silicaat kattenbakvulling is niet-klontvormende kattenbakvulling niet geschikt voor allergische en gevoelige katten. Dit omdat er veel stof vrij kan komen. Heb jij een allergische kat die houdt van graven, dan is dit type vulling zeker af te raden. Daarnaast geeft het ook meer troep rondom de kattenbak, waar ook het baasje niet altijd even gelukkig van wordt.

Als je in het geval van een gevoelige kat tóch van de voordelen van klontvormende kattenbakvulling wilt profiteren, zijn er stofarme klontvormende opties beschikbaar die je kunt overwegen. Of je kunt kiezen voor niet-klontvormende kattenbakvulling met geurcontrole om een aangename omgeving te behouden zonder de vorming van klonten. Het belangrijkste is om de kattenbakvulling regelmatig te verschonen en de behoeften van je kat in gedachten te houden om een comfortabele en hygiënische kattenbakervaring te garanderen.

De voordelen en nadelen van niet-klontvormende kattenbakvulling

Het is belangrijk om te weten dat elke kat anders is en zijn eigen voorkeuren heeft als het gaat om kattenbakvulling. Sommige katten geven de voorkeur aan klontvormende kattenbakvulling, terwijl anderen de voorkeur geven aan niet-klontvormende varianten. Het is de moeite waard om verschillende soorten kattenbakvullingen uit te proberen en te observeren hoe je kat erop reageert voordat je een definitieve keuze maakt. Wij zetten graag de voordelen en nadelen van niet-klontvormende kattenbakvulling tegen elkaar af voor je.

Voordelen

 • Het klontert niet
 • Niet-klontvormende kattenbakvulling heeft een hoge mate van absorptie
 • Je hoeft de kattenbakvulling er niet uit te scheppen. Enkel schudden is voldoende om de kattenbak te verversen
 • Het maskeert geurtjes
 • Ondanks dat de complete bak verschoond moet worden, gaat het wel langer mee

Nadelen

 • Niet zuinig in gebruik omdat niet-klontvormende kattenbakvulling uit elkaar valt zodra het in aanraking komt met vocht.
 • Verschonen is relatief lastig. De complete vulling moet vernieuwd worden
 • Ze zijn minder effectief in geurbestrijding
 • Sommige niet-klontvormende kattenbakvullingen kunnen gemakkelijker buiten de kattenbak worden getrapt of door de kat worden verspreid

De juiste keuze voor jouw kat

Bij het kiezen van de juiste niet-klontvormende kattenbakvulling voor jouw kat zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 1. Geurcontrole
  Kijk naar de beschrijvingen van verschillende niet-klontvormende kattenbakvullingen om te zien welke een goede geurcontrole bieden. Sommige merken hebben toegevoegde geuren om geurtjes te neutraliseren, terwijl andere geurloze opties aanbieden.
 2. Absorptievermogen
  Controleer hoe goed de niet-klontvormende kattenbakvulling vocht absorbeert. Kattenbakvullingen met een hoog absorptievermogen zullen de urine van je kat effectief vasthouden en voorkomen dat de kattenbak een vieze en vochtige omgeving wordt.
 3. Stofvrijheid
  Overweeg een stofvrije of stofarme niet-klontvormende kattenbakvulling als je kat gevoelig is voor stof of als je stof in je huis wilt minimaliseren.
 4. Milieuvriendelijkheid
  Sommige niet-klontvormende kattenbakvullingen zijn biologisch afbreekbaar of gemaakt van duurzame materialen. Als milieuvriendelijkheid belangrijk voor je is, zoek dan naar merken die aan deze criteria voldoen.
 5. Allergieën en gevoeligheden
  Als je merkt dat je kat ongewone reacties vertoont na het gebruik van een bepaalde kattenbakvulling, zoals huidirritaties of ademhalingsproblemen, overweeg dan om over te stappen naar een andere variant die beter bij je kat past.
 6. Leeftijd van je kat
  Kittens en oudere katten kunnen specifieke behoeften hebben als het gaat om kattenbakvulling. Zorg ervoor dat de gekozen niet-klontvormende kattenbakvulling geschikt is voor de leeftijd van je kat.
 7. Budget
  Vergelijk de prijzen van verschillende niet-klontvormende kattenbakvullingen om te zien welke binnen je budget past. Houd er rekening mee dat sommige merken duurder kunnen zijn dan andere.

Net als bij klontvormende kattenbakvulling is het belangrijk om kleine hoeveelheden van verschillende merken niet-klontvormende kattenbakvulling uit te proberen om te zien welke het beste werkt voor jouw kat. Houd het gedrag en de reactie van je kat nauwlettend in de gaten om te bepalen welke kattenbakvulling het meest geschikt is voor een tevreden en gelukkige kat.

PeeWee

 • De houtkorrels van PeeWee zijn gemaakt van het zaagsel van de Zweedse fijnspar
 • 100% biologisch afbreekbaar
 • Vrij van geurstoffen, bindmiddelen en andere chemicaliën

JC Pets

 • Verrijkt met maskerende dennengeur
 • Geen kattengrit buiten de bak
 • 100% stofvrij
 • Zelf-afbrekend en vocht absorberend

Cat’s Best Sensitive

 • Gemaakt van 100% natuurlijke houtvezels
 • Composteerbaar en 100% biologisch afbreekbaar
 • Green Power zorgt voor een stevige klontvorming
 • Stofvrij

Easy Pets

 • Geproduceerd van de hoogste kwaliteit gerecycled hout
 • Een stuifvrije, milieu vriendelijke sanitaire vulling
 • Frisse natuurlijke dennegeur

Plospan

 • Hoog absorptieniveau
 • Biologisch afbreekbaar
 • Milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd uit natuurlijke houtstof

Diverse merken niet-klontvormende kattenbakvulling

Ben je op zoek naar niet klonterende kattenbakvulling, dan zijn er diverse merken waar je uit kunt kiezen waaronder Catsan, Sanicat en Happy Home. Omdat dit type kattenbakvulling minder zuinig is en je er hierdoor meer van nodig hebt, kunnen we ons voorstellen dat dit in sommige gevallen redelijk kan oplopen in de kosten. Helemaal in het geval van meerdere katten. Hier heeft Happy Home wat op gevonden, namelijk Happy Home Budget. Ideaal wanneer je op de kleintjes wilt letten.

“Ik ben zeer tevreden met de Catsan niet-klontvormende kattenbakvulling. Het absorptievermogen, de geurcontrole, de stofvrijheid en de milieuvriendelijkheid maken het tot een uitstekende keuze. Mijn kat lijkt het ook te waarderen, want hij gebruikt zijn kattenbak zonder aarzeling. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige en effectieve niet-klontvormende kattenbakvulling, dan kan ik Catsan zeker aanbevelen!
Bob – baasje van Caro

Het gebruik en onderhoud van niet-klontvormende kattenbakvulling

Hoe kan je niet-klontvormende kattenbakvulling het beste gebruiken en onderhouden?

 1. Dagelijks roeren
  Niet-klontvormende kattenbakvulling heeft de neiging om vocht en geur op te nemen door zich te verspreiden door de kattenbak. Daarom is het belangrijk om dagelijks de kattenbakvulling voorzichtig om te roeren met een schepje. Dit helpt om vochtige plekken te verminderen en geuren te verspreiden.
 2. Dagelijks bijvullen en verschonen
  Hoewel niet-klontvormende kattenbakvulling geen klonten vormt, moet je toch dagelijks de vieze plekken en uitwerpselen verwijderen. Voeg indien nodig wat nieuwe kattenbakvulling toe om het niveau op peil te houden. Het is ook belangrijk om de kattenbak regelmatig volledig te verschonen om geuren en bacteriën te verminderen.
 3. Stofvrijheid
  Niet-klontvormende kattenbakvulling kan stoffiger zijn dan klontvormende varianten, dus het is goed om een stofvrije of stofarme optie te overwegen als je kat gevoelig is voor stof of als je stofophoping in je huis wilt minimaliseren.
 4. Verspreiding buiten de kattenbak voorkomen
  Sommige niet-klontvormende kattenbakvullingen hebben grotere korrels, waardoor het gemakkelijker is voor je kat om ze buiten de kattenbak te verspreiden. Om dit te voorkomen, kun je een kattenbakmat voor de kattenbak plaatsen, zodat eventuele korrels aan de pootjes van je kat worden opgevangen bij het verlaten van de kattenbak.

Veelgestelde vragen

Niet-klontvormende kattenbakvulling is ontworpen om urine te absorberen zonder klonten te vormen. Het materiaal in de vulling neemt de vloeistof op en verspreidt het gelijkmatig, waardoor de kattenbak droog en geurig blijft.

De frequentie van het vervangen van de niet-klontvormende kattenbakvulling hangt af van de mate van gebruik en het aantal katten in het huishouden. Over het algemeen wordt aanbevolen om de kattenbakvulling eens per week volledig te vervangen.

Het verwijderen van urine en uitwerpselen uit niet-klontvormende kattenbakvulling kan iets lastiger zijn dan bij klontvormende varianten, omdat het geen klonten vormt. Het is echter nog steeds goed mogelijk om de kattenbak schoon te houden door regelmatig schoon te maken.

Niet-klontvormende kattenbakvulling kan verschillende ingrediënten bevatten, zoals klei, houtkorrels, silica gel en plantaardige materialen. Sommige varianten bevatten geurabsorberende stoffen om onaangename geuren te minimaliseren.

Voor kittens moet je mogelijk zachtere kattenbakvulling kiezen, ongeacht of het klontvormend of niet-klontvormend is. Dit helpt om het comfort van de kitten te bevorderen en te voorkomen dat ze zich ongemakkelijk voelen tijdens het gebruik van de kattenbak.

Ja, niet-klontvormende kattenbakvulling kan worden gebruikt in de meeste automatische kattenbaksystemen. Zorg ervoor dat de vulling compatibel is met het specifieke automatische systeem dat je hebt.

Plaats een kattenbakmat voor de ingang van de kattenbak om eventuele korrels op te vangen die door je kat naar buiten worden getrapt. Dit kan helpen om je huis schoner te houden.

Ja, niet-klontvormende kattenbakvulling is over het algemeen veilig voor katten. Zorg er echter voor dat je de aanwijzingen op de verpakking volgt en dat je eventuele allergische reacties of gezondheidsproblemen bij je kat in de gaten houdt.