Niet-klontvormende kattenbakvulling wordt gemaakt van hout of sepioliet klei en staat erom bekend dat het niet klontert zodra het in aanraking komt met vocht. Het valt juist uit elkaar. Op deze manier neemt het zowel het vocht als de geur op. Wat zijn precies de voordelen en nadelen van dit type kattenbakvulling voor jouw zelfreinigende kattenbak en voor welk type kat is deze het meest geschikt?

De voordelen van niet-klontvormende kattenbakvulling

Niet klonterende kattenbakvulling heeft een aantal voordelen:

  • Het klontert niet
  • Het heeft een hoge mate van absorptie
  • Je hoeft de kattenbakvulling er niet uit te scheppen. Enkel schudden is voldoende om de kattenbak te verversen
  • Het maskeert geurtjes

De nadelen van niet-klontvormende kattenbakvulling

Niet-klonterende kattenbakvulling heeft één groot nadeel en dat is dat het niet zuinig is in gebruik. Omdat niet-klontvormende kattenbakvulling namelijk uit elkaar valt zodra het in aanraking komt met vocht, is het niet mogelijk om de vieze stukken vulling uit de kattenbak te scheppen wanneer je hem wilt verschonen. Het gevolg hiervan is dat je de complete vulling moet vernieuwen.

Niet geschikt voor gevoelige en allergische katten

In tegenstelling tot silicaat kattenbakvulling is niet-klontvormende kattenbakvulling niet geschikt voor allergische en gevoelige katten. Dit omdat er veel stof vrij kan komen. Heb jij een allergische kat die houdt van graven, dan is dit type vulling zeker af te raden. Daarnaast geeft het ook meer troep rondom de kattenbak, waar ook het baasje niet altijd even gelukkig van wordt.

Diverse merken niet-klontvormende kattenbakvulling

Ben je op zoek naar niet-klontvormende kattenbakvulling, dan zijn er diverse merken waar je uit kunt kiezen waaronder Catsan, Sanicat en Happy Home. Omdat dit type kattenbakvulling minder zuinig is en je er hierdoor meer van nodig hebt, kunnen we ons voorstellen dat dit in sommige gevallen redelijk kan oplopen in de kosten. Helemaal in het geval van meerdere katten. Hier heeft Happy Home wat op gevonden, namelijk Happy Home Budget. Ideaal wanneer je op de kleintjes wilt letten.