Een van de vele soorten kattenbakvulling waar je uit kunt kiezen voor jouw zelfreinigende kattenbak is silicaat kattenbakvulling. Dit type kattenbakvulling bestaat uit zeolitische materialen (mineralen) en staat erom bekend dat het grote hoeveelheden vloeistof kan absorberen. Daarnaast absorbeert het met gemak de ammoniak, de geur die in de urine van de kat zit. Hierdoor zal de kattenbak fris ruiken.

1

Vitakraft

 • Stofarm
 • Biologisch afbreekbare korrels met een antibacteriële werking die vocht en geuren binnen enkele seconden absorberen

2

Golden Grey

 • Absorptie vermogen tot wel 360%
 • Met een zachte babypoeder geur
 • De silicaat korreltjes hebben een antibacteriële eigenschap en bevorderen extra geur- en vochtopname

3

Petsafe

 • Absorbeert urine en droogt uitwerpselen vijf keer sneller voor een betere geurbestrijding
 • 99% stofvrij waardoor het minder rommel geeft
 • Duurzame optie

Geschikt voor gevoelige en allergische katten

Silicaat kattenbakvulling is vanwege de hoge mate van absorptie het beste geschikt voor zeer gevoelige katten. Je hebt maar een klein beetje van de kattenbakvulling in de elektrische kattenbak nodig om ongewenste geuren buiten de deur te houden. Zodra de kattenbakvulling namelijk in aanraking komt met vocht, verspreid het de geur. Bijkomend voordeel is dat je uit verschillende geuren kunt kiezen, waardoor je deze kunt afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur. Heb jij een kat die allergisch is? Ook in dit geval is silicaat kattenbakvulling geschikt omdat het kattengrit stofarm is.

Kortom, silicaat kattenbakvulling kent vele voordelen. Toch heeft het ook enkele nadelen. We benoemen ze stuk voor stuk voor je.

Voordelen

 • Het klontert niet
 • Je hoeft de kattenbakvulling er niet uit te scheppen, het enige dat je hoeft te doen is schudden om te verversen
 • Het absorbeert vloeistoffen goed en snel
 • Het beschermt tegen nare geuren
 • Het is zeer milieuvriendelijk, aangezien het een natuurlijk product is en dus biologisch afbreekbaar

Nadelen

 • Het kan hard zijn voor de pootjes
 • Het is niet geschikt voor kittens of katten die geneigd zijn om de vulling te eten, aangezien het sterk absorberend is

Het kiezen van de juiste silicaat kattenbakvulling

Bij het kiezen van de juiste silicaat kattenbakvulling voor jouw kat zijn er een paar belangrijke factoren om te overwegen:

 1. Leeftijd van je kat
  Kittens kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde soorten kattenbakvulling, dus zorg ervoor dat je een silicaat kattenbakvulling kiest die geschikt is voor jonge katten. Oudere katten kunnen ook specifieke behoeften hebben, dus houd hier rekening mee bij je keuze.
 2. Geurcontrole
  Kijk naar de beschrijvingen van verschillende silicaat kattenbakvullingen om te zien welke een goede geurcontrole bieden. Sommige merken voegen natuurlijke geuren toe om geurtjes te neutraliseren, terwijl anderen een geurloze optie aanbieden.
 3. Klontvormend vermogen
  Hoewel de meeste silicaat kattenbakvullingen niet klontvormend zijn, zijn er enkele varianten op de markt die dit wel doen. Als je de voorkeur geeft aan klontvormende kattenbakvulling, zoek dan specifiek naar die optie.
 4. Stofvrijheid
  Overweeg een stofvrije silicaat kattenbakvulling als je kat gevoelig is voor stof of als je wilt voorkomen dat stof zich door je huis verspreidt.
 5. Allergieën en gevoeligheden
  Als je merkt dat je kat ongewone reacties vertoont na het gebruik van een bepaalde silicaat kattenbakvulling, zoals huidirritaties of ademhalingsproblemen, overweeg dan om over te stappen naar een andere variant die beter bij je kat past.
 6. Budget
  Vergelijk de prijzen van verschillende silicaat kattenbakvullingen om te zien welke binnen je budget past. Houd er rekening mee dat sommige merken duurder kunnen zijn dan andere.
 7. Milieuvriendelijkheid
  Sommige silicaat kattenbakvullingen zijn biologisch afbreekbaar of gemaakt van duurzame materialen. Als milieuvriendelijkheid belangrijk voor je is, zoek dan naar merken die aan deze criteria voldoen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke kat anders is, dus wat voor de ene kat werkt, kan niet altijd voor de andere kat gelden. Als je van plan bent om over te stappen naar een nieuwe silicaat kattenbakvulling, is het raadzaam om kleine hoeveelheden van verschillende merken uit te proberen om te zien welke het beste werkt voor jouw kat. Houd het gedrag en de reactie van je kat nauwlettend in de gaten om te bepalen welke kattenbakvulling het meest geschikt is voor een gelukkige en tevreden kat.

Holland Animal Care

 • Zorgt voor de optimale zichtbaarheid van het resultaat van de gezondheidsindicatoren
 • Stofvrij
 • Licht in gewicht
 • Geur absorberend

Duvo+

 • Urinevocht wordt binnen enkel seconden opgenomen
 • Neutraliseert onaangename geuren
 • 100% natuurlijk
 • Stofvrij

Duvo

 • 100% natuurlijk
 • Stofvrij
 • Met appelgeur
 • Licht van gewicht

Nobleza

 • Niet giftig
 • Stofvrij
 • Geurloos
 • Remt bacteriegroei af

Sanicat

 • Vermijdt slechte geurtjes
 • Laag stofgehalte
 • 100% absorptievermogen
 • Weinig onderhoud

Diverse merken silicaat kattenbakvulling

Heb je ervoor gekozen om jouw zelfreinigende kattenbak te vullen met silicaat, dan kan je vervolgens kiezen uit diverse merken. Hier heeft elk merk zijn eigen kenmerken. Het is dus belangrijk om je hier van tevoren goed in te verdiepen. Wij lichten er een aantal uit.

Nullodor
Dit type silica kattenbakvulling is de beste keuze wanneer je een zeer kleine kat hebt, een kitten. Nullodor silicaatstrooisel is namelijk niet giftig, waardoor het compleet veilig is voor nieuwsgierige katjes. Daarnaast is het antistatisch waardoor het niet aan de pootjes blijft plakken, heeft het een wekenlange antibacteriële werking en is het zuinig in gebruik.

Vitakraft
Vitakraft kattenbakvulling gaat in het geval van één kat vier weken mee en is hierdoor zeer voordelig en zuinig in gebruik. Het kent een hoge mate van absorptie en zorgt vanwege de sterke antibacteriële werking voor een zeer schone kattenbak.

Tigerino Crystals
Dit merk staat bekend als premium, wat ook zeker terug te zien is in de werking. Zo bindt het strooisel binnen enkele seconden ongewenste geuren, is het enorm zuinig en stofvrij. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende geuren waaronder Fresh, Aloe Vera en lavendel. Liever grotere korrels? Er is ook een XXL-versie verkrijgbaar van de Crystal kattenbakvulling.

Het gebruik van silicaat kattenbakvulling

Heb je er eenmaal voor gekozen om silicaat kattenbakvulling aan te schaffen, dan hebben wij een aantal handige tips voor het gebruik ervan.

 1. Aanvullen
  Vul de kattenbak met een dunne laag silicaat kattenbakvulling. Het is niet nodig om de kattenbak tot de rand te vullen, aangezien silicaat kattenbakvulling zeer absorberend is en een dunne laag al voldoende is.
 2. Regelmatig schudden
  Silicaat kattenbakvulling heeft geen klontvormend vermogen, dus je hoeft de klonten niet uit te scheppen. In plaats daarvan moet je de kattenbakvulling regelmatig (meestal dagelijks) even schudden, zodat het vocht gelijkmatig wordt verdeeld en de geur wordt opgenomen.
 3. Verversen
  Ondanks het hoge absorptievermogen van silicaat kattenbakvulling, moet je het nog steeds regelmatig verversen. De frequentie van vervangen hangt af van de behoeften van jouw kat en hoe vaak de kattenbak wordt gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de silicaat kattenbakvulling eens in de twee weken volledig te vervangen.
 4. Controle op eten
  Zoals eerder vermeld, is silicaat kattenbakvulling sterk absorberend, wat een risico kan vormen voor kittens of katten die geneigd zijn om de vulling te eten. Houd je kat in de gaten en overweeg indien nodig een andere kattenbakvulling als je merkt dat je kat de silicaat korrels opeet.

“Ik wil graag mijn ervaring delen met de Vitakraft silicaat kattenbakvulling – het heeft me aangenaam verrast! Deze kattenbakvulling heeft een uitstekende geurcontrole; het ving nare geuren onmiddellijk op en hield mijn huis fris en geurvrij. Dit was een enorme pluspunt voor mij, vooral omdat ik me eerder zorgen maakte over geurtjes die zich door mijn huis zouden verspreiden. Een ander groot voordeel van deze kattenbakvulling is het gebrek aan stof. Mijn kat heeft gevoelige luchtwegen, dus ik was op zoek naar een stofvrije optie. Vitakraft heeft aan mijn verwachtingen voldaan en bijgedragen aan het comfort van mijn huisdier. Al met al ben ik zeer tevreden met de Vitakraft silicaat kattenbakvulling. Mijn kat lijkt het ook te waarderen, want hij gebruikt zijn kattenbak zonder aarzeling. Als je op zoek bent naar een efficiënte en geurloze kattenbakvulling, dan raad ik zeker Vitakraft aan!”
Beau – baasje van Mowgli

Het onderhouden en schoonmaken van silicaat kattenbakvulling

Een schone en geurvrije kattenbakervaring voor jouw kat staat hoogstwaarschijnlijk op nummer één. Hoe kan je silicaat kattenbakvulling het beste onderhouden om dit te realiseren?

Voeg geleidelijk toe
Als je overstapt van een andere kattenbakvulling naar silicaat kattenbakvulling, meng het dan geleidelijk om je kat de kans te geven eraan te wennen. Voeg bijvoorbeeld eerst een kleine hoeveelheid silicaat kattenbakvulling toe aan de bestaande vulling en verhoog het langzaam naarmate je kat eraan gewend raakt.

Schone kattenbak
Houd de kattenbak schoon door regelmatig te schudden en de vervangingstermijnen in acht te nemen. Een schone kattenbak is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat de bak comfortabel blijft gebruiken.

Controle op allergieën
Als je merkt dat je kat allergische reacties vertoont of irritaties heeft na het gebruik van silicaat kattenbakvulling, stop dan het gebruik en probeer een andere kattenbakvulling die beter bij je kat past.

Afvoeren
Silicaat kattenbakvulling is biologisch afbreekbaar, maar het moet niet worden afgevoerd via het toilet. Gooi gebruikte kattenbakvulling weg in de vuilnisbak volgens de richtlijnen van je gemeente.

Veelgestelde vragen

Silicaat kattenbakvulling is gemaakt van silicagel, een absorberend mineraal. Het werkt door het snel opnemen van urine en het omzetten ervan in kleine vaste kristallen. Deze kristallen absorberen vocht en geur, waardoor de kattenbak droog en reukloos blijft.

Silicaat kattenbakvulling gaat meestal langer mee dan traditionele kattenbakvullingen. Het kan tot een maand meegaan zonder te hoeven worden vervangen, afhankelijk van het aantal katten en de frequentie van gebruik.

Silicaat kattenbakvulling staat bekend om zijn lage stofgehalte. Dit maakt het een goede keuze voor katten en eigenaren die gevoelig zijn voor stofallergieën of ademhalingsproblemen.

Silicaat kattenbakvulling verandert urine in vaste kristallen die vocht en geur absorberen. Je hoeft de urineklonten niet te verwijderen zoals bij klontvormende kattenbakvulling. Schep alleen de ontlasting uit de kattenbak en roer af en toe de kattenbakvulling door om de kristallen te herverdelen.

Ja, silicaat kattenbakvulling is over het algemeen veilig voor katten. Het wordt beschouwd als niet-giftig en wordt vaak gebruikt in de dierverzorgingsindustrie. Zorg er echter voor dat je de instructies op de verpakking volgt en dat je eventuele allergische reacties of gezondheidsproblemen bij je kat in de gaten houdt.

Bij het verschonen van de kattenbak hoef je meestal alleen de gebruikte kristallen en ontlasting te verwijderen. Omdat silicaat kattenbakvulling lang meegaat, hoef je niet vaak de hele vulling te vervangen, maar dit hangt af van de frequentie van gebruik en het aantal katten in het huishouden.

Plaats een kattenbakmat voor de ingang van de kattenbak om eventuele kristallen op te vangen die door je kat naar buiten worden getrapt. Dit kan helpen om je huis schoner te houden.

Ja, silicaat kattenbakvulling kan meestal worden gebruikt in automatische kattenbaksystemen. Controleer echter altijd de compatibiliteit met het specifieke automatische systeem dat je hebt.

Het wordt aanbevolen om de silicaat kattenbakvulling af en toe licht te roeren om de kristallen gelijkmatig te verdelen en zo de levensduur van de vulling te verlengen.

Als je merkt dat er urine lekt of buiten de kristallen belandt, verwijder dan de besmette kristallen en vervang ze door nieuwe. Controleer ook of je kat voldoende ruimte heeft om comfortabel gebruik te maken van de kattenbak.