Een van de soorten kattenbakvulling waar je uit kunt kiezen voor jouw zelfreinigende kattenbak is silicaat kattenbakvulling. Dit type kattenbakvulling bestaat uit zeolitische materialen (mineralen) en staat erom bekend dat het grote hoeveelheden vloeistof kan absorberen. Daarnaast absorbeert het met gemak de ammoniak, de geur die in de urine van de kat zit. Hierdoor zal de kattenbak fris ruiken.

De voordelen van silicaat kattenbakvulling

Silicaat kattenbakvulling heeft een aantal voordelen:

  • Het klontert niet
  • Je hoeft de kattenbakvulling er niet uit te scheppen, het enige dat je hoeft te doen is schudden om te verversen
  • Het absorbeert vloeistoffen goed en snel
  • Het beschermt tegen nare geuren
  • Het is zeer milieuvriendelijk, aangezien het een natuurlijk product is en dus biologisch afbreekbaar

De nadelen van silicaat kattenbakvulling

Silicaat kattenbakvulling kent echter ook een aantal nadelen:

  • Het kan hard zijn voor de pootjes
  • Het is niet geschikt voor kittens of katten die geneigd zijn om de vulling te eten, aangezien het sterk absorberend is

Geschikt voor gevoelige en allergische katten

Silicaat kattenbakvulling is vanwege de hoge mate van absorptie het beste geschikt voor zeer gevoelige katten. Je hebt maar een klein beetje van de kattenbakvulling in de elektrische kattenbak nodig om ongewenste geuren buiten de deur te houden. Zodra de kattenbakvulling namelijk in aanraking komt met vocht, verspreid het de geur. Bijkomend voordeel is dat je uit verschillende geuren kunt kiezen, waardoor je deze kunt afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur. Heb jij een kat die allergisch is? Ook in dit geval is silicaat kattenbakvulling geschikt omdat het kattengrit stofarm is.

Diverse merken silicaat kattenbakvulling

Heb je ervoor gekozen om jouw zelfreinigende kattenbak te vullen met silicaat, dan kan je vervolgens kiezen uit diverse merken. Hier heeft elk merk zijn eigen kenmerken. Het is dus belangrijk om je hier van tevoren goed in te verdiepen. Wij lichten er een aantal uit.

Nullodor
Dit type silica kattenbakvulling is de beste keuze wanneer je een zeer kleine kat hebt, een kitten. Nullodor silicaatstrooisel is namelijk niet giftig, waardoor het compleet veilig is voor nieuwsgierige katjes. Daarnaast is het antistatisch waardoor het niet aan de pootjes blijft plakken, heeft het een wekenlange antibacteriële werking en is het zuinig in gebruik.

Vitakraft
Vitakraft kattenbakvulling gaat in het geval van één kat vier weken mee en is hierdoor zeer voordelig en zuinig in gebruik. Het kent een hoge mate van absorptie en zorgt vanwege de sterke antibacteriële werking voor een zeer schone kattenbak.

Tigerino Crystals
Dit merk staat bekend als premium, wat ook zeker terug te zien is in de werking. Zo bindt het strooisel binnen enkele seconden ongewenste geuren, is het enorm zuinig en stofvrij. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende geuren waaronder Fresh, Aloe Vera en lavendel. Liever grotere korrels? Er is ook een XXL-versie verkrijgbaar van de Crystal kattenbakvulling.