Ondanks dat een zelfreinigende kattenbak een groot deel van de nare klusjes verminderd, is een kattenbak schepje zeker geen overbodige luxe. Deze heb je namelijk bij de meeste zelfreinigende kattenbakken nog steeds nodig, alleen in mindere mate dan bij een normale kattenbak.

Wat je je misschien niet direct beseft, is dat je een kattenbakschep in verschillende maten, vormen en materialen kunt krijgen. Welke schep het beste bij jou past hangt onder andere af van de kwaliteit die je van het kattenbak schepje verwacht en welke kattenbakvulling je in de zelfreinigende kattenbak hebt zitten. Grof grit vereist bijvoorbeeld weer een ander type schep dan fijn grit. Welke kattenbakschep past het beste bij jou en jouw wensen?

Welke kattenbakschep past het beste bij jou?

Een kattenbakschepje heb je in verschillende vormen en maten. Hieronder lichten wij kort toe waar je allemaal aan kunt denken.

Variatie in materiaal

Welk materiaal het meest gewenst is voor jouw kattenbakschep, hangt sterk samen met welke kattenbakvulling je gebruikt in jouw kattenbak. Kies jij voor een plastic variant, dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat de schep weinig gewicht aan kan en zelfs kan scheuren. Heb jij dus grof en zwaar grit, dan is dit wellicht niet de beste optie. Een aluminium kattenbak schepje kan veel meer gewicht aan, is roestvrij en gaat langer mee.

Variatie in grofheid

In dit geval gaat het om de grofheid van de schep, welke samenhangt met het type kattenbakvulling. Gebruik jij vulling dat snel klontert, dan is een grof schepje praktischer. Dit zodat de overige vulling gezeefd kan worden en weer terug de kattenbak in kan. Vul jij de zelfreinigende kattenbak met grit dat snel uit elkaar valt, dan is een fijn kattenbak schepje het meest geschikt. Op deze manier kan je makkelijk alle viezigheid eruit scheppen, zonder dat er wat in de bak achterblijft.

Variatie in omvang

Heel simpel gezegd – hoe groter de zelfreinigende kattenbak, hoe groter de kattenbakschep. Dit zorgt ervoor dat je eerder klaar bent met schoonmaken.

Variatie in vorm

Welke vorm schep het meest geschikt is hangt puur af van jouw persoonlijke voorkeur. Zo heb je normale kattenbak schepjes, maar ook schepjes met een klep of in de vorm van een cup. Dit zou je zelf eens moeten uitproberen om zo te kijken wat het beste voor jou werkt.

De voordelen en nadelen van een kattenbakschep

Een kattenbakschep is een handig hulpmiddel bij het schoonmaken van de kattenbak. Het wordt gebruikt om de uitwerpselen van de kat en klonten van samengeklonterd kattengrit te scheppen, zodat de kattenbak schoon blijft. Hieronder benoemen we enkele voordelen en nadelen van een kattenbakschep.

Voordelen

 • Je kunt de ontlasting en urineklonten gemakkelijk verwijderen, waardoor de kattenbak schoner en hygiënischer blijft
 • Het gebruik van een kattenbakschep maakt het schoonmaken van de kattenbak efficiënter en sneller
 • Door de kattenbak regelmatig schoon te maken met een schep, blijft het kattengrit langer bruikbaar
 • Ze zijn over het algemeen eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken

Nadelen

 • Hij is voornamelijk ontworpen om uitwerpselen en klonten te verwijderen, maar het kan andere soorten vuil of afval in de kattenbak niet goed aanpakken
 • Om de kattenbak schoon en geurvrij te houden, moet je de schep regelmatig reinigen. Dit kan wat extra tijd en moeite vergen
 • Bij het scheppen van kattengrit kunnen er stofdeeltjes opwaaien
 • Het kan als een onaangename klus kunnen worden ervaren

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een kattenbakschep

Bij het kopen van een kattenbakschep zijn er verschillende factoren waaraan je moet denken om ervoor te zorgen dat je een geschikte schep vindt die aan je behoeften voldoet. Hieronder enkele belangrijke overwegingen.

 1. Materiaal
  Kattenbakscheppen zijn meestal gemaakt van plastic of metaal. Plastic scheppen zijn over het algemeen lichtgewicht en betaalbaar, maar kunnen na verloop van tijd breken. Metalen scheppen zijn duurzamer, maar kunnen zwaarder zijn. Kies een materiaal dat je prettig vindt om te gebruiken en dat lang meegaat.
 2. Grootte van de schep
  Kattenbakscheppen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zorg ervoor dat je een schep kiest die goed past bij de grootte van de kattenbak en je hand. Een te kleine schep kan het schoonmaken tijdrovend maken, terwijl een te grote schep onhandig kan zijn om vast te houden.
 3. Opening van de schep
  Let op de grootte van de openingen in de schep. Sommige schepjes hebben grotere of kleinere gaatjes, afhankelijk van het soort kattengrit dat je gebruikt. Fijner grit kan door grotere gaatjes vallen, terwijl grover grit vast kan blijven zitten in kleinere gaatjes.
 4. Comfort en grip
  Controleer of de handgreep van de schep comfortabel in je hand ligt en of je er een goede grip op hebt. Een ergonomisch ontwerp kan het schoonmaken gemakkelijker en minder vermoeiend maken.
 5. Reiniging en onderhoud
  Overweeg hoe gemakkelijk de schep schoon te maken is na gebruik. Sommige scheppen hebben gladde oppervlakken waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn, terwijl andere meer randen en hoeken hebben waar vuil kan achterblijven.
 6. Duurzaamheid
  Kies voor een kattenbakschep die stevig en duurzaam is, zodat deze niet snel breekt of beschadigd raakt bij regelmatig gebruik.
 7. Merk en gebruikersbeoordelingen
  Raadpleeg gebruikersbeoordelingen en recensies van verschillende merken kattenbakscheppen om een idee te krijgen van de ervaringen van andere katteneigenaren met specifieke modellen.
 8. Prijs
  Vergelijk prijzen van verschillende kattenbakscheppen om een goede balans te vinden tussen kwaliteit en budget.

KCMultisupplies

 • Materiaal: plastic
 • Kattenbakschep met houder
 • Uitwerpselen zijn gemakkelijk te filteren
 • Geen verspilling van kattenbakvulling

Flamingo

 • Materiaal: aluminium
 • Eenvoudig in gebruik

Catamore

 • Materiaal: RVS
 •  Groter formaat = meer klonten in 1x eruit scheppen
 • Geen stofvorming tijdens het scheppen
 • Gemakkelijk in gebruik

Becopets

 • Materiaal: bestaat voor 80% uit bamboe en rijstvliesjes. De overige 20% zijn natuurlijke enzymen die het materiaal bij elkaar houden
 • Afwasmachine bestendig

Hoopo

 • Materiaal: 100% gerecycled ABS
 • Minimale stof ontwikkeling
 • Ligt prettig in de hand

“Ik heb onlangs de EcoPedz kattenbakschep aangeschaft en ik ben er absoluut blij mee! Wat mij meteen opviel, was het ergonomische ontwerp van de handgreep. Het ligt comfortabel in mijn hand en ik kan het gemakkelijk gebruiken zonder dat het ongemakkelijk wordt, zelfs niet na langere schoonmaaksessies. Daarnaast is de EcoPedz kattenbakschep gemakkelijk schoon te maken na gebruik. Ik hoef me geen zorgen te maken over achtergebleven vuil of geurtjes. Ideaal!” Wilfred – baasje van Soof

Het onderhouden en schoonmaken van een kattenbakschep

Het onderhouden en schoonmaken van een kattenbakschep is essentieel om zo ook de kattenbak schoon te houden en de verspreiding van geurtjes en bacteriën te minimaliseren. Hier zijn enkele stappen om een kattenbakschep het beste te onderhouden en schoon te krijgen.

 1. Spoelen na elk gebruik
  Na het verwijderen van afval, spoel je de kattenbakschep af onder stromend water. Dit zorgt ervoor dat er geen residu achterblijft en helpt het schoonmaakproces te vergemakkelijken.
 2. Desinfecteren
  Af en toe is het raadzaam om de kattenbakschep te desinfecteren om bacteriën en geur volledig te elimineren. Je kunt dit doen door de schep in een oplossing van warm water en een milde ontsmettingsmiddel (zoals bleekmiddel verdund in water) te laten weken. Zorg ervoor dat je de instructies van het desinfectiemiddel opvolgt en spoel de schep grondig af met schoon water voordat je hem weer gebruikt. Er zijn ook kattenbakreinigers verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor dit doel. Deze reinigers helpen geurtjes te verwijderen en desinfecteren de schep grondig.
 3. Droog de schep goed af
  Nadat je de kattenbakschep hebt gereinigd, droog je hem volledig af met een schone doek of laat je hem aan de lucht drogen voordat je hem weer in gebruik neemt.
 4. Vervang indien nodig
  Kattenbakscheppen hebben geen oneindige levensduur. Als je merkt dat de schep versleten of beschadigd is, is het verstandig om hem te vervangen door een nieuwe.

Veelgestelde vragen

Welk materiaal is het beste voor een kattenbakschep?

Hoe maak ik een kattenbakschep schoon?

Kan ik een kattenbakschep gebruiken voor ander afval?

Hoe vaak moet ik de kattenbakschep vervangen?