Waar plaats je de kattenbak?

Een kat moet zich, net zoals een mens, fijn en veilig voelen om zijn behoeften te kunnen doen. Het is dus van belang dat de kattenbak op de juiste plek in het huis komt te staan. Zorg er daarom voor de kattenbak op de plek komt te staan die hij niet wilt vermijden. In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten bij het plaatsen van de kattenbak in je woning.

Een kat moet dagelijks zijn behoeften doen. Wanneer een kat naar buiten kan, zal hij dat buiten kunnen doen maar het is ook fijn als een kat zijn behoeften ook in de kattenbak kan doen. Een kat hoef je in de meeste gevallen niet zinnelijk te maken omdat hij de natuurlijke behoefte heeft om zijn “huis” schoon te houden. Een kat heeft wel de wens dat de kattenbak schoon is, als dat niet het geval is kan dat ervoor zorgen dat de kat elders in het huis zijn behoeften gaat doen.

Net zoals de mens heeft een kat behoefte aan privacy. Dat betekent dat een kat zich veilig en op zijn gemak voelt als hij moet poepen of plassen. Plaats daarom de kattenbak niet volledig in het zicht. Daarnaast is het van belang dat de kattenbak op een rustige plek staat waar hij tijdelijk niet gestoord kan worden. Ook het hebben van “vluchtroutes” is hierin belangrijk. Wanneer een kat namelijk stress ervaart kan dat uitwerking hebben op de blaas.

Een kattenbak wordt veelvuldig geplaatst in:

 • de meterkast (met kattenluik)
 • in de gang
 • in de badkamer of andere kamer.

Een kattenbak die stinkt is zowel voor de kat als voor ons niet fijn. Het is daarom van belang de kattenbak regelmatig schoon te maken en nog belangrijker: schoon te houden.

Zo maak je je kattenbak schoon!

Heb je nog geen automatisch of zelfreinigende kattenbak en moet je de kattenbak zelf schoonmaken? Met het volgen van onderstaand stappenplan is het zo gepiept!

Laten we voordat we overgaan op het stappenplan, starten met een belangrijk basisprincipe. Een kattenbak mag NIET ruiken. Mocht dit wel het geval zijn dan zal niet alleen jij daar last van hebben, maar ook de kat zelf. Als de kat het vindt stinken dan voelt hij zich niet comfortabel en is de kans groot dat hij zijn behoefte buiten de kattenbak zal doen. Zorg dus dat je dit voor bent door altijd te zorgen voor een frisse kattenbak en deze kattenbak regelmatig te verschonen.

Hoe vaak moet je een kattenbak verschonen?

 1. Maak de kattenbak dagelijks schoon
  Veel mensen vragen zich af hoe vaak je een kattenbak moet verschonen, want hoe vaak gaat een kat eigenlijk naar de kattenbak? Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel, namelijk het liefst dagelijks. Dit omdat een kat gemiddeld een keer per dag poept en twee keer per dag plast op de bak. Dit verschonen kan simpelweg door elke dag de ontlasting eruit te scheppen. Wanneer je gebruik maakt van kattenbakvulling welke klontert wanneer het in aanraking komt met ontlasting, is dit heel gemakkelijk.

  Het eruit scheppen van de kattenbakvulling kan met behulp van een kattenbakschepje welke de juiste korrelgrootte heeft. Zorg er wel voor dat de schep niet te groot is, in dit geval valt er van alles tussendoor. Wanneer de schep te klein is, neem je te veel korrels mee waardoor je de kattenbak continu moet aanvullen met kattenbakkorrels. Een schep met het juiste formaat is dus van groot belang.
 2. Maak een keer in de twee tot drie weken grondig schoon
  Wij adviseren om een kattenbak minimaal een keer in de twee tot drie weken grondig schoon te maken. Vergeet niet voordat je start handschoenen aan te trekken. In de ontlasting kunnen namelijk parasieten voorkomen waar mensen ziek van kunnen worden. Dat wil je natuurlijk niet hebben.

  Bij een grondige reiniging kies je ervoor om de hele kattenbak te legen en gooi je de gehele inhoud in de container. Vervolgens maak je de bak met warm water en groene zeep schoon. Vergeet ook niet alle toebehoren grondig te reinigen. Zorg er tenslotte voor dat alles goed is afgespoeld, reinigingsproducten kunnen namelijk schadelijke stoffen voor je kat bevatten.
 3. Strooi baking soda in de kattenbak
  Voordat je vers kattengrind in de kattenbak strooit, kan het verstandig zijn om een laagje baking soda te verspreiden over de bodem. Deze baking soda neutraliseert namelijk de geuren die vrijkomen, waardoor de bak langer fris zal ruiken. Het fijne aan deze baking soda is dat het geen kwaad kan wanneer de kat per ongeluk iets hiervan oplikt, aangezien het niet giftig is. Of ze het ook daadwerkelijk doen is een tweede, aangezien de meeste de smaak maar niets vinden.
 4. Het filter van de kattenbak vervangen
  Naast het verschonen van de kattenbak zelf, is het ook van belang om het filter van de kattenbak regelmatig te vervangen. Dit filter houdt vieze geurtjes tegen, waar deze logischerwijs na verloop van tijd zijn werking verliest en dus vervangen dient te worden. Wanneer je dit gemiddeld een keer per maand doet, zal deze optimaal blijven werken.

Ondanks dat voor velen het verschonen van de kattenbak niet zijn of haar favoriete dagelijkse bezigheid is, is het allemaal niet zo erg wanneer je het bijhoudt en er vaste momenten voor inplant. Jij blij, jouw kat ook blij!