Schoonmaken

Kattenbakvulling weggooien

Om de mate van hygiene van jouw kat en de kattenbak hoog te houden, is het belangrijk om deze regelmatig te verschonen. Wat echter voor veel mensen nog steeds niet duidelijk is, is waar je de kattenbakvulling weg mag gooien. Hier gaat het dus niet alleen om de kattenbakvulling zelf, maar ook het eventuele papier of kranten die hierin worden gebruikt en uiteraard de uitwerpselen. De hamvraag voor veel kattenbaasjes is dan ook of ze hun kattenbak mogen legen in de groene container of kliko.

Kattenbakvulling hoort bij het restafval

Laten we deze onzekerheid voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. Kattenbakvulling mag namelijk niet geleegd worden in de groene container, maar behoort gewoon tot het restafval. Zowel de kattenbakkorrels, het kattenbakgrit, het kattenzand, het papier als de uitwerpselen. Ook wanneer je bewust kiest voor vulling dat gemaakt is van duurzame materialen. Dit omdat er vaak ook nog andere stoffen in zitten waardoor het niet 100% duurzaam is en hierdoor dus nog steeds tot het restafval behoort (en dus niet in de gft bak mag!). Vind je het geen prettig idee dat de kattenbakvulling voor langere tijd in de grijze container zit vanwege eventuele stank? Kies er dan voor om de vulling in een kattenbakzak te stoppen en dicht te vouwen, zodat je dit eventuele probleem kan tackelen.

Ook het papier/de kranten en de uitwerpselen uit de kattenbak behoren zoals gezegd tot het restafval. Dit omdat het papier vervuild is en alleen uitwerpselen van kleine huisdieren in de GFT-bak mogen. Hier behoren katten niet toe. Wat ook belangrijk is om te onthouden, is dat je kattenbakvulling ook nooit op je eigen composthoop mag gooien vanwege eventuele ziekteverwekkers die erin kunnen zitten.

Het laatste punt dat we graag nog willen benadrukken is dat er sommige types kattenbakvulling zijn die door de wc weggespoeld kunnen worden. Hier gaat het vaak om natuurlijke actieve hygiëne korrels van organische vezels (waaronder in sommige gevallen houten kattenbakvulling). Ondanks dat dit zogenaamd kan, willen we dit toch graag afraden vanwege het feit dat de toilet verstopt kan raken. Ook is het in sommige gemeentes niet toegestaan om dit te doen. Heb jij kattenbakvulling die je door de toilet kunt spoelen en wil je dit ook daadwerkelijk doen, vraag dit dan dus altijd even na bij de gemeente waar je woont.

Je houd misschien ook van..