Schoonmaken

Kat gaat niet meer op kattenbak

Heb jij een kat en gaat hij ineens niet meer op de kattenbak? Dit kan dan vreemd gedrag zijn, je denkt dat hij zindelijk is en dan ineens ligt het naast de bak of elders in huis. Dit kan voor jou erg vervelend zijn maar voor de kat natuurlijk ook. Je vraagt je af wat er gaande kan zijn en daarom hebben wij voor jou vijf redenen op een rijtje gezet waarom het kan zijn dat je kat niet meer op de kattenbak gaat. 

Meerdere katten
Het kan zijn doordat je meerdere katten hebt dat zij niet meer op de kattenbak willen. Een kat is een schoon dier en daarom doen ze ook niet graag hun behoefte op een plaats waar een andere kat net is geweest. Het beste is het om meerdere kattenbakken in de woning te plaatsen zodat iedere kat een eigen kattenbak heeft en daar zijn behoeften op kan doen. Een kat plast en poept vaak op een plek in de bak dus schoonmaken helpt. Een kitten moet je het nog leren en deze kakt in het begin misschien nog overal, net als plassen. 

Bovenkant van de bak halen
Je hebt katten die niet graag opgesloten zitten. Heb jij de bovenkant van de kattenbak er op zitten? Dan kun je eens proberen om deze eraf te halen. Wat ook een oorzaak kan zijn als de bovenkant er gewoon op zit, is dat de vieze geur blijft hangen en dat een kat daarom niet meer op zijn eigen kattenbak wil en een andere plek zoekt om zijn behoeften te doen. Wil je het voor elkaar krijgen begin er dan snel mee en haal de oude bovenkant eraf en hopen dat de kat dan in de bak gaat plassen en poepen. 

Vieze kattenbak?
Hoe vaak verschoon je de kattenbak? Als de bak vies is dan zal de kat er niet zo snel gebruik van maken. Het beste is het daarom om iedere dag de ontlasting er in ieder geval uit de scheppen. Je moet ook kattenbakvulling regelmatig vervangen, maar als jij de behoeften er uithaalt dan heb je kans dat de kat de bak als schoon ziet en er gewoon in blijft gaan. Als de bak vies is kan het ook zijn dat de kat vaker naar buiten gaat om daar zijn behoeften te doen. 

Waar staat de kattenbak?
De plek waar dat jij de kattenbak hebt staan kan ook een oorzaak zijn dat de kat er niet meer op wil. Katten houden van een rustige en vertrouwde plek. Daarom moet je de bak niet in de volle woonkamer plaatsen waar iedereen de hele dag druk in de weer is. Zorg dat de kat een eigen rustige plek heeft waar hij zich terug kan trekken en dan is de kans groter dat zij er gebruik van blijven maken. 

Kat kiest andere plek
Het kan zijn dat je kat zelf al een andere plek heeft gekozen en wat dan? Maak die plaats dan goed schoon en zorg dat de kat zijn eigen geur niet meer ruikt. De kans is dan groter dat de kat niet op deze plek terug gaat keren.  

Heb je kittens? Dan moeten zij het allemaal nog leren en dan moet je ze echt trainen. Training zal er voor zorgen dat ze weten waar ze mogen plassen en hun dingen mogen doen. Soms kan het helpen de bak te verplaatsen, zodat de poes zijn behoeften dan daar doet. In de tuin of op een kleed is niet de bedoeling, dus wijs hem er op waar hij moet plassen en zet hem dan in de bak. 

Plas ophouden is niet fijn en een oudere kat kan soms incontinent zijn en dan moet je goed kijken hoe lang hij het op zou kunnen houden. Soms gebeurt er dan een ongelukje in huis, maar dat kan dan met de leeftijd of een ziekte te maken hebben. 

Je houd misschien ook van..