Schoonmaken

Blaasgruis bij een kat herkennen

Kun jij blaasgruis bij een kat herkennen? Soms kan dat wel eens lastig zijn want een kat is erg goed in het verbergen van pijn. Mocht je kat een blaasprobleem hebben dan is dat lastig om op te merken. Je kunt het vaak zien als je kat vaker moet plassen of dat je het idee hebt dat hij moeite heeft met plassen. Mocht dat zo zijn dan is het van belang dat je naar de dierenarts gaat zodat het onderzocht kan worden. 

Oorzaken blaasgruis kat

Meestal is het zo dat blaasgruis bij een kat spontaan ontstaat. Het begint in de blaas van de kat en er zijn dan diverse factoren die er aan bij kunnen dragen dat er een blaasprobleem ontstaat bij je kat. Je kunt hierbij denken aan de voeding, maar ook het drinkgedrag speelt hierin een rol. Normaal drinken katten niet zo veel. Het gevolg is een geconcentreerde urine. De blaas van de kat wordt ook beïnvloed door stress en door spanning. Helaas kun je stress bij je kat niet altijd herkennen. Problemen aan de blaas ontstaan bij een kat eerder wanneer dat zij last hebben van overgewicht en niet veel bewegen. 

Symptomen blaasgruis kat

Blaasgruis bij de kat signaleren is lastig omdat de kat niet altijd symptomen laat zien. Het is wel opvallend dat katten vaker plassen en dan meer kleine plasjes doen dan normaal. Graaft hij bijvoorbeeld buiten meer? Dan kan dat een teken zijn van blaasgruis. Soms zie je ook bloed in de urine van de kat. De kat kan ook de kattenbak gaan negeren, omdat plassen teveel pijn doet bijvoorbeeld. Soms kan het zijn dat je een kat ziet persen, ze kunnen naast de kattenbak gaan plassen of troebele urine hebben of last hebben van kristallen. Ze kunnen ook slomer worden en lusteloos zijn. 

Oplossen blaasgruis poes

Als je merkt dat een kat deze symptomen zoals hierboven zijn genoemd laat zien, dan is het van belang dat je naar de dierenarts gaat. Gruis kan namelijk erger worden en katten kunnen zelfs last krijgen van blaasstenen of nierstenen. Het is dan van belang dat er goed naar gekeken wordt, er wordt dan ook besproken welk voer de kat heeft en wat er eventueel anders moet. Blaasproblemen komen regelmatig voor bij katten en moeten op tijd opgemerkt worden. Een dieet kan soms helpen of een blaasoperatie. Een operatie hoeft niet altijd direct plaats te vinden, soms kan er ook gekeken worden naar de oorzaken en deze kunnen misschien natuurlijk worden behandeld. Het is veel voorkomend, daarom moet je er als eigenaar ook alert op zijn als je kat ander gedrag laat zien, ook al is dat soms lastig op te merken. 

Oplossingen kunnen een dieet zijn, medicatie of een operatie. De kosten zijn afhankelijk van wat er gedaan moet worden. Maar probeer blaasgruis bij je kat te herkennen en ga naar een dierenarts zodat nagekeken kan worden wat er gaande is zodat het ook behandeld kan worden. 

Je houd misschien ook van..