Schoonmaken

Kattenpoep

Kattenpoep, kattenstront, een kattendrol, kattenkeutels of gewoonweg de ontlasting van een kat. Iedereen noemt een uitwerpsel van een kat of kitten anders. Welke term je er ook voor gebruikt, de poep van een kat is niet het allerfijnste om te zien of te ruiken. Toch kan je aan de ontlasting van een kat een heleboel herkennen, met name als het aankomt op de gezondheid. Wanneer jouw kat voornamelijk buiten leeft kan dit lastiger zijn, maar doet jouw kat elke dag zijn of haar behoefte op de (zelfreinigende) kattenbak dan zou dit eigenlijk iets moeten zijn wat je standaard eens in de zoveel tijd even checkt. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat jouw kat gelukkig is en goed in zijn vel zit en kan je door regelmatig een check uit te voeren soms vroegtijdig bepaalde kwaaltjes opmerken.

Hoe ziet een gezonde kattendrol eruit?

Maar hoe ziet gezonde en goede kattenpoep er dan uit en waaraan kan je zien dat jouw kat niet helemaal fit is? Er zijn een aantal punten waarop je dit kunt checken:

  • Kleur
    Jouw kat is gezond wanneer de kleur van de poep chocoladebruin is
  • Vorm en volume
    Een gezonde drol heeft vaak de vorm van een sigaar, is stevig (niet keihard, maar het valt ook niet uit elkaar) en is qua grootte in verhouding tot het lichaam van de kat. Als jouw kat hele grote drollen legt die uit verhouding zijn met de grootte van het dier, kan dit erop duiden dat het eten niet goed verteerd kan worden
  • Geur
    De geur van de drol is in het geval van een gezonde kat sterk, maar niet overmatig of doordringend
  • Frequentie
    De frequentie zegt niet heel veel over de gezondheid van de kat, het gaat er meer om dat jouw kat regelmaat heeft. Poept jouw kat normaal 3 keer per dag (wat voor de een veel is en voor de ander weinig), maar slaat daarna 2 dagen over dan weet je dat er iets niet helemaal goed zit

Het is dus van belang om af en toe een check te doen op de ontlasting van jouw kant, om zo de gezondheid onder controle te houden. Is jouw kat niet helemaal in goede gezondheid? Zorg er dan voor dat je af en toe een keer extra de kattenbakvulling vervangt, zodat het wel aangenaam blijft voor de kat om de zelfreinigende kattenbak te blijven gebruiken.

Overlast van poepende katten in jouw tuin en het verjagen ervan. Hoe houd ik katten uit mijn tuin?

Een ander aspect dat te maken heeft met kattenpoep, is het feit dat veel mensen last hebben van katten die poepen in de tuin die niet van zijn of haar eigen baasje is. Dit is natuurlijk super vervelend en iets waar vele mensen een hekel aan hebben. Hoe kan je deze katten weren en wegjagen? Het afschrikken kan namelijk gemeen voelen, maar kattenoverlast is stukken vervelender. Wij geven een aantal tips.

  • Kies voor een bodembedekker
    Simpel. Hoe meer zand of losse aarde je hebt in jouw tuin, hoe eerder een kat dit associeert met een kattenbak. Zorg er dus voor dat de bodem bedekt is met een specifieke plant, zodat het minder uitnodigend wordt.
  • Bedek de bodem met kippengaas of een doornenrooster
    Door gaas of een doornenrooster op de bodem te leggen, wordt het voor de kat lastiger om te graven en überhaupt over de grond te lopen. Een goed middel dus om jouw tuin kattenvrij te krijgen.
  • Oma weet raadt, de beste manier voor het weghouden van katten 
    Katten hebben een hekel aan de geur van sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Leg schillen van deze vruchten neer in de tuin en het is over met de kattenpis en -poep.
  • Kies voor anti katten planten
    Plaats bijvoorbeeld een wijnruit, citroenverbena of essenkruid in je tuin. Deze planten verspreiden namelijk een geur waar katten niet van houden en er hierdoor het liefste zo ver mogelijk van vandaan blijven. 

Kortom, er zijn meerdere manieren tegen de bestrijding van katten. Uiteraard blijft het koffiedik kijken en reageert elke kat weer anders op een afweermiddel, maar het is zeker het proberen waard. Wellicht is dit het einde van jouw kattenplaag.

Je houd misschien ook van..