Schoonmaken

Kattenpis geur verwijderen

Of jouw kat of kitten nu een ongelukje heeft gehad, of wellicht niet altijd de weg naar de kattenbak kan vinden – kattenpislucht in huis kan een hele vervelende geur en daarnaast ook slecht voor de gezondheid zijn. Hoe kan je deze penetrante urinegeur neutraliseren en hoe kan je bijvoorbeeld een vloerkleed, matras of deurmat vol met kattenurine het beste schoonmaken? Wij geven je graag een aantal tips.

Waarom plassen katten in huis?

Voordat we het hebben over hoe je kattenpis het beste kunt verwijderen en schoonmaken, is het belangrijk om eerst na te gaan waarom jouw kat in huis plast. Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben, waaronder een medische. Misschien dat jouw poes of kater last heeft van een ernstige urinewegziekte. Laat in dit geval de kat goed checken door de dierenarts. Is jouw kat verder medisch prima in orde, dan kan het ook zo zijn dat het ligt aan de kattenbak. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het tegengaan van plassen in huis kan soms ook door andere kattenbakvulling te gebruiken of de zelfreinigende kattenbak op een andere plek te plaatsen. Stress kan namelijk ook zorgen voor het verlies van urine.

Hoe krijg ik de kattenpis lucht weg?

Uiteraard weet een oma of tante altijd raadt of zijn er specifieke schoonmaakmiddelen in de dierenwinkel te vinden, maar in de basis zijn er een aantal middelen die ervoor kunnen zorgen dat de urine wordt verwijderd en de geur wordt geneutraliseerd. Het fijne is, je hebt ze vaak al in huis. Het is vaak wel verstandig om het middel dat je gaat gebruiken eerst ergens op een onopvallende plek te testen, om zo te kijken of je geen blijvende vlekken creëert. Wat helpt er tegen kattenpis geur?

Zeep of azijn
Kies je ervoor om zeep en azijn te gebruiken om zo de kattengeur en -urine te verwijderen, dan behandel je de vlek eerst met de zeep. Door vervolgens een deel schoonmaakazijn met twee delen water te mengen en dit over de zeep te verspreiden en 10 minuten te laten intrekken, is de kans groot dat zowel de vlek als geur hierna zo goed als weg is. Reinig de plek tenslotte nog een keer met water.

Bakpoeder
Heb je nog wat bakpoeder in huis, dan kan je dit over de vlek uitstrooien en laten intrekken tot het droog is. Verwijder de bakpoeder hierna met een (zachte) borstel.

Alcohol
Alchohol staat erom bekent dat het desinfecteert, zo ook kattenurine. Spray het op de plek met urine en laat het even inwerken. Veeg vervolgens weg met een beetje water. Wil je de urine uit bijvoorbeeld jouw gordijnen halen, kies er dan voor om deze buiten in de tuin schoon te maken. Scheelt weer een extra alcohollucht in huis en je kan ze tegelijkertijd even lekker laten doorwaaien.

Let op. Ondanks dat je wellicht snel geneigd bent om te grijpen naar een enzymatisch schoonmaakmiddel als Biotex neutraliseert deze wel de geur, maar verwijderd hij hem nooit compleet. De kattenlucht kan je hier misschien wel mee weg krijgen, de urine zelf niet.

Kortom, er zijn verschillende manieren waarop je de urine en bijbehorende geur kan verwijderen. Heb jij nog een tip die wij echt eens moeten proberen?

Je houd misschien ook van..