Kattenbakvulling, ook wel kattengrit genoemd, voor jouw zelfreinigende kattenbak. De keuze is enorm, maar waar doe je goed aan? 

Verschillende soorten kattenbakvulling

Allereerst zijn er verschillende soorten kattenbakvullingen waar je uit kunt kiezen. Deze soorten kan je opsplitsen in silicaat, klontvormende en niet-klontvormende kattenbakvulling.

 • Silicate kattenbakvulling
  Dit type kattenbakvulling bestaat uit zeolitische materialen waardoor het grote hoeveelheden vocht kan opnemen. Het heeft een bijzondere structuur en is erg poreus. Doordat dit type grote hoeveelheden vocht kan opnemen zuigt het gemakkelijk alle ontlasting op en hoef je de vulling (indien je regelmatig de poep van je kat verwijderd) eens in de vier weken te vervangen. Hierdoor is het erg zuinig in gebruik. Voordeel van silicaat kattenbakvulling is dat het niet alleen zeer vocht absorberend, maar ook geur absorberend is. Ideaal wanneer je de zelfreinigende kattenbak binnen hebt staan.

  Bekende merken: Silicat, Cattail en Litter pearls

 • Klontvormende kattenbakvulling
  Klontvormende kattenbakvulling doet precies zoals de naam al zegt, het vormt klonten zodra de vulling in aanraking komt met vloeistof. Dit doordat het smelt. Het voordeel van dit type vulling is dat je deze er heel gemakkelijk uit kunt scheppen en dat het geuren absorbeert. Daarnaast kan je lang met de vulling doen, waardoor het erg budgetvriendelijk en goedkoop is. Groot nadeel van klontvormende kattenbakvulling is dat het niet geschikt is voor een kitten tot 8 weken. Dit omdat zij de klonten in hun mond kunnen krijgen en hierdoor kunnen stikken. Erg belangrijk dus om rekening mee te houden!

  Bekende merken: Biokat’s, Sanicat, Belmondo en Catsan

 • Niet-klontvormende kattenbakvulling
  Dit type kattenbakvulling klontert zoals de naam al zegt niet en valt zodra het in aanraking komt met vocht uit elkaar. Hierdoor neemt het zowel het vocht als de geur op. Nadeel van deze vulling is dat je het vaak moet verversen en hierdoor niet zuinig in gebruik is.

  Bekende merken: Catsan, Sanicat en Happy Home

 • Houten kattenbakvulling
  Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke manier om de zelfreinigende kattenbak te vullen, dan is houten kattenbakvulling het overwegen waard. Het is natuurlijk geproduceerd en biologisch afbreekbaar waardoor het in de meeste gevallen in de GFT bak gedeponeerd kan worden. In sommige gemeentes mag het zelfs door de toilet gespoeld worden. Nadeel is wel dat het hard aan de pootjes van de kat kan aanvoelen, instabiel is en zindelijkheid in de weg kan zitten.

  Bekende merken: Peewee, Cat’s Best en Plospan

Variatie in prijs

Binnen de verschillende soorten bestaat er uiteraard ook nog variatie in prijs. Kies je voor het merk kattenbakvulling die op dat moment in de aanbieding is, ga je voor betaalbaar en haal je jouw goedkope kattenbakvulling standaard bij een winkel als de Action of gaat jouw voorkeur uit naar een bekend maar wellicht duurder merk (bio?) kattenbakvulling? Misschien dat je de vulling voor jouw elektrische kattenbak wel standaard haalt bij een dierenwinkel als Pets Place of Welkoop. 

Kortom, welke kattenbakvulling het beste bij jouw voorkeuren en behoeftes past hangt af van vele factoren. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af om de kattenbakvulling te vinden die het beste bij jou en jouw kat past.

Welk type kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Wanneer een kat voornamelijk binnenzit zal hij vaker gebruik maken van de elektrische kattenbak. In dit geval is kattenbakgrit die klontvormend of van silicaat is, aan te raden. Deze zorgen niet alleen voor een goede opname maar gaan daarentegen ook langer mee. Oftewel, zuinig. Gebruik bij een kat die voor namelijk binnen zit niet teveel kattenbakvulling. Dit omdat je anders te vaak de kattenbak moet verschonen.