Kattenbakvulling, ook wel kattengrit genoemd, kan gebruikt worden in jouw zelfreinigende kattenbak. De keuze is enorm, waar doe je goed aan? 

Verschillende soorten kattenbakvulling

Allereerst zijn er twee soorten kattenbakvullingen categorien waar je uit kunt kiezen. Niet klontvormend en klontvormende kattenbakvulling. Voor een automatisch kattenbak adviseren wij klontvormende kattenbakvulling.

Klontvormende
kattenbakvulling

Klontvormende kattenbakvulling doet precies zoals de naam al zegt, het vormt klonten zodra de vulling in aanraking komt met vloeistof. Dit doordat het smelt. Het voordeel van dit type vulling is dat je deze er heel gemakkelijk uit kunt scheppen en dat het geuren absorbeert. Daarnaast kan je lang met de vulling doen, waardoor het erg budgetvriendelijk en goedkoop is.

Bekende merken: Biokat’s, Sanicat, Belmondo en Catsan

Hoe bepaal je welke klontvormende kattenbakvulling je moet kiezen?

Bij het bepalen van het merk klontvormende kattenbakvulling het beste is voor jou en je kat, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te helpen bij je beslissing:

 1. Voorkeuren van je kat
  Let op het gedrag en de reactie van je kat bij het gebruik van verschillende soorten kattenbakvullingen. Sommige katten hebben mogelijk een voorkeur voor een specifieke textuur, geur of absorptievermogen. Als je merkt dat je kat aarzelt om de kattenbak te gebruiken of ongemak vertoont, kan dit een teken zijn dat je moet overstappen naar een ander type kattenbakvulling.
 2. Geurcontrole
  Als geurcontrole een belangrijke overweging is voor jou, kies dan voor een kattenbakvulling die bekend staat om zijn effectieve geurcontrole. Sommige merken voegen natuurlijke geuren toe aan de korrels om nare luchtjes te neutraliseren.
 3. Stofvrijheid
  Als je kat gevoelig is voor stof of als je stof in je huis wilt minimaliseren, zoek dan naar stofvrije of stofarme kattenbakvullingen.
 4. Absorptievermogen
  Controleer hoe goed de kattenbakvulling vocht absorbeert. Een goede absorptie helpt de kattenbak langer fris te houden en helpt geurtjes te verminderen.
 5. Milieuvriendelijkheid
  Als milieuvriendelijkheid belangrijk voor je is, overweeg dan kattenbakvullingen gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen zonder schadelijke chemicaliën.
 6. Budget
  Vergelijk de prijzen van verschillende kattenbakvullingen om te zien welke binnen je budget past. Zo kan je gaan voor een eenmalige aanbieding, kan je standaard kiezen voor betaalbaar en jouw goedkope kattenbakvulling bij een winkel als de Action halen of kan je kiezen voor een duurder merk (bio?) kattenbakvulling welke te koop is bij een dierenwinkel als Pets Place of Welkoop. 
 7. Leeftijd van je kat
  Kittens en oudere katten kunnen specifieke behoeften hebben als het gaat om kattenbakvulling. Zorg ervoor dat de gekozen kattenbakvulling geschikt is voor de leeftijd van je kat.

Hieronder de eigenschappen van klontvormende kattenbakvulling

Klontvormende
kattenbakvulling

 • Voorkeuren van je kat
  De meeste katten lijken de fijne textuur van klontvormende kattenbakvulling te waarderen
 • Geurcontrole
  Heeft meestal uitstekende geurcontrole omdat het urine en ontlasting in stevige klonten opvangt
 • Klontvormend versus niet-klontvormend
  Klontvormend, wat het schoonmaken vergemakkelijkt door de urine in klonten te veranderen
 • Stofvrijheid
  Kan variëren, sommige merken bieden stofvrije opties, terwijl andere een kleine hoeveelheid stof kunnen produceren
 • Absorptievermogen
  Uitstekend absorptievermogen omdat het vocht in stevige klonten verandert
 • Milieuvriendelijkheid
  Kan minder milieuvriendelijk zijn vanwege het gebruik van bentoniet, dat niet biologisch afbreekbaar is
 • Budget
  De prijzen variëren, maar er zijn betaalbare opties beschikbaar
 • Leeftijd van je kat
  Geschikt voor katten van alle leeftijden

De beste klontvormende kattenbakvullingen voor jou op een rijtje gezet

Almo Nature

 • Neutraliseert direct de verspreiding van nare geurtjes
 • Innovatief en milieuvriendelijk
 • 100% biologisch afbreekbaar

Cosycat

 • 100% natuurlijke biologische kattenbakvulling
 • Duurzaam product met een PEFC keurmerk
 • Neutrale geur

Catsan

 • Kattenbakvulling van 100% natuurlijke klei
 • Bevat geen parfum
 • Snelle en compacte klontvorming

Tommie the Cat

 • Ultra klontvormend
 • Gaat 5x zo lang mee als normale kattenbakvulling
 • 100% stofvrij
 • Babypoeder geur

Sanicat

 • 100% natuurlijke kattenbakvulling op basis van maïs
 • Hoge absorptiecapaciteit (340%)
 • Heeft een natuurlijk antibacterieel effect dankzij de Fen-Oyl-formule

“Ik heb onlangs besloten om klontvormende kattenbakvulling uit te proberen in mijn zelfreinigende kattenbak en ik ben aangenaam verrast door de resultaten. Het gebruik van deze kattenbakvulling heeft mijn ervaring met het schoonmaken van de kattenbak aanzienlijk verbeterd. De voordelen van geurcontrole, duurzaamheid en stofvrijheid hebben mijn dagelijkse routine als katten eigenaar positief beïnvloed. Ik kan deze kattenbakvulling ten zeerste aanbevelen aan andere katten eigenaren die op zoek zijn naar een handige en effectieve oplossing voor hun zelfreinigende kattenbak”.
Joost – baasje van Marie

Het onderhouden en schoonmaken van de kattenbak zelf

Naast het kiezen van de juiste kattenbakvulling voor jouw zelfreinigende kattenbak is het ook belangrijk om de kattenbak zelf regelmatig schoon te maken en te onderhouden om een gezonde en hygiënische omgeving voor je kat te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden en schoonmaken van de kattenbak:

 1. Dagelijks verschonen
  Verwijder dagelijks de klonten en ontlasting uit de kattenbak met behulp van een kattenbakschep. Dit helpt om geurtjes te verminderen en de kattenbak schoon te houden.
 2. Verversen van kattenbakvulling
  Afhankelijk van het type kattenbakvulling dat je gebruikt, moet je regelmatig de volledige inhoud van de kattenbak vervangen. Klontvormende kattenbakvullingen kunnen meestal langer worden gebruikt voordat je de hele vulling moet vervangen.
 3. Reinigen van de kattenbak
  Als je de kattenbakvulling volledig vervangt, maak dan de kattenbak zelf grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van sterke chemicaliën of sterk ruikende schoonmaakmiddelen, omdat deze de kat kunnen afschrikken.
 4. Gebruik van kattenbakzakken
  Om het schoonmaken te vergemakkelijken, kun je overwegen om kattenbakzakken te gebruiken. Deze zakken leg je in de kattenbak voordat je de vulling toevoegt. Wanneer je de kattenbak wilt verschonen, hoef je alleen de zak te verwijderen en een nieuwe te plaatsen.
 5. Plaatsing van de kattenbak
  Zorg ervoor dat je de kattenbak op een rustige en toegankelijke plek plaatst, waar je kat gemakkelijk bij kan. Katten houden van privacy tijdens het gebruik van de kattenbak, dus kies een plek weg van drukke doorgangen en lawaai.
 6. Extra kattenbakken
  Als je meerdere katten hebt, is het aan te raden om voor elke kat een eigen kattenbak te hebben, plus één extra. Katten zijn territoriale dieren en het hebben van voldoende kattenbakken helpt conflicten te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de kattenbak en de kattenbakvulling optimaal worden onderhouden en dat je kat een schone en comfortabele plek heeft om zijn behoeften te doen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik de kattenbakvulling verschonen?

Welke soorten kattenbakvulling zijn er?

Hoe kan ik stofvorming in de kattenbakvulling verminderen?

Mijn kat heeft ademhalingsproblemen. Welke kattenbakvulling is het meest geschikt?

Hoe kan ik onaangename geuren in de kattenbak verminderen?

Welke kattenbakvulling is het meest milieuvriendelijk?

Hoe kan ik mijn kat laten wennen aan een nieuwe kattenbakvulling?

Is het veilig om klontvormende kattenbakvulling door het toilet te spoelen?

Welke kattenbakvulling is het meest geschikt voor kittens?

Mijn kat eet de kattenbakvulling. Wat moet ik doen?