Locatie

Waar plaats je de kattenbak?

Een kat moet zich, net zoals een mens, fijn en veilig voelen om zijn behoeften te kunnen doen. Het is dus van belang dat de kattenbak op de juiste plek in het huis komt te staan. Zorg er daarom voor de kattenbak op de plek komt te staan die hij niet wilt vermijden. In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten bij het plaatsen van de kattenbak in je woning.

Een kat moet dagelijks zijn behoeften doen. Wanneer een kat naar buiten kan, zal hij dat buiten kunnen doen maar het is ook fijn als een kat zijn behoeften ook in de kattenbak kan doen. Een kat hoef je in de meeste gevallen niet zinnelijk te maken omdat hij de natuurlijke behoefte heeft om zijn “huis” schoon te houden. Een kat heeft wel de wens dat de kattenbak schoon is, als dat niet het geval is kan dat ervoor zorgen dat de kat elders in het huis zijn behoeften gaat doen.

Net zoals de mens heeft een kat behoefte aan privacy. Dat betekent dat een kat zich veilig en op zijn gemak voelt als hij moet poepen of plassen. Plaats daarom de kattenbak niet volledig in het zicht. Daarnaast is het van belang dat de kattenbak op een rustige plek staat waar hij tijdelijk niet gestoord kan worden. Ook het hebben van “vluchtroutes” is hierin belangrijk. Wanneer een kat namelijk stress ervaart kan dat uitwerking hebben op de blaas.

Een kattenbak wordt veelvuldig geplaatst in:

  • de meterkast (met kattenluik)
  • in de gang
  • in de badkamer of andere kamer.

Een kattenbak die stinkt is zowel voor de kat als voor ons niet fijn. Het is daarom van belang de kattenbak regelmatig schoon te maken en nog belangrijker: schoon te houden.